Stengt etter muggsopp

Gymsalen på Ekeberg ble stengt med umiddelbar virkning på grunn av muggsopp. – Det må regnes fra fem til syv år før en ny hall kan være ferdig, mener Undervisningsbygg.
Torsdag, 22 oktober, 2009 - 13:19


Gymsalen på Ekeberg barneskole i Oslo er nå låst og mørklagt. Salen, som har vært i bruk siden 1961, ble 13.oktober stengt med umiddelbar virkning grunnet fare for elevenes helse og sikkerhet.

– Det var en enstemmig avgjørelse om å sette kroken på døra, forteller rektor Tom Wittenberg om den siste befaringen som ble gjennomført av gymsalen før den ble stengt.

Gymsalen bærer tydelig preg av å ha vært i bruk i nesten 50 år. På utsiden har treverket begynt å falle fra hverandre, og gulfargen som bygget er malt i, har falmet og flasset av. Det er imidlertid mindre synlige årsaker som førte til stengingen.

– Det var hovedsakelig muggsopp og dårlig inneklima som gjorde at salen ble stengt, sier Wittenberg.

I hallen er det også betydelige vannskader og uhygieniske forhold, i tilegg til manglende oppvarming og dårlige sikrede vinduer som står i fare for å falle ut.

– Innemiljøforholdene i bygget er rett og slett uakseptable, mener Knut Myhrer.

Han er Utdanningsetatens hovedverneombud for Oslo-skolene og var den som offisielt stengte gymsalen for bruk.

– Jeg vil påstå det er uetisk å la noen oppholde seg i bygget, spesielt når det er snakk om barn, sier han.

 

Ikke helsefrembringede

Det første som møter en når man går inn i bygget, er garderobene. Nedslitte benker, iskalde gulv og et rustent dusjanlegg vitner om manglende vedlikeholdsarbeid de siste årene. Det finnes kun et felles dusjanlegg for gutter og jenter, dusjingen må derfor foregå i to runder. De største problemene finnes imidlertid i lærergarderoben.

– Lærergarderoben er rett og slett så lite appetitelig at de ansatte frastår fra å bruke den, forteller Wittenberg.

Mugglukten slår ut når døren til garderoben blir åpnet. Slitte vegger og møkkete gulv gir en forståelse av hvorfor lærerne velger å ikke benytte seg av garderobetilbudet. De seneste rapportene viser at det også kan være farlig å oppholde seg i lærergarderoben, da det er her de høyeste soppnivåene ble avdekket.

– Muggsopp kan føre til helseplager slik som hodepine, trøtthet, sår hud og i verste fall lungeplager, sier Rose Lyngra som er rådgiver i Norges astma- og allergiforbund.

Hun forteller at muggsopp har veldig forskjellig nedslagseffekt som varierer fra person til person. lfølge Opplæringsloven skal  skolen ”sikre at det fysiske og psykososiale arbeids- og læringsmiljøet fremmer helse, trivsel og læring”.

– Forholdene i hallen er ikke helsefrembringende, jeg vil heller si det motsatte, mener hovedverneombud Myhrer.

 

 

PLANLEGGER: Rektor Tom Wittenberg må endre på hele timeplanen når gymnastikkundervisningen flytter på seg.

 

Har dårlig samvittighet

Et slitent linoliumsdekket gulv og oppsprukne vinduskarmer forteller om en velbrukt, men utdatert gymsal. Ifølge hovedverneombudet tar ikke friskluftsanlegget inn frisk luft, men bidrar heller til at muggsoppen blir dratt opp fra kjelleren og sirkulert rundt i bygget.

– Spesielt barn og personer med astma og allergi er utsatt for reaksjoner som følge av muggsopp, og reaksjonene kan være umiddelbare, forteller rådgiver Lyngra.

Det er i gymsalens kjeller man finner de mest synlige sporene etter muggsopp, og det skal ikke noen spesialkunnskap til for å kunne si at forholdene her nede ikke er særlig gode. Det florerer av ødelagt isolasjon, rust og møkk, og mugglukten ligger som et lokk over det hele.

– Det har vært problemer med salen i lang tid og det kom pålegg fra Arbeidstilsynet om å gjøre noe med inneklimaet for flere år siden, forteller Wittenberg.

Likevel har lite blitt gjort, og nå har det gått så langt at 560 barn står uten gymsal.

– Jeg har dårlig samvittighet fordi jeg ikke har gjennomført undersøkelser og stengt bygget tidligere, innrømmer Myhren som trodde problemene skulle bli utbedret på kortere tid.

 

Morsomme apparater, men iskalde dusjer

Utenfor hallen kryr det av barn som leker og koser seg i det fine høstværet. De er vant til å være ute, siden gymsalen bare dekker litt over halvparten av skolens undervisningsbehov.

– Det er fint å være ute, helt til det blir glatt på bakken, da er det ofte mange som skader seg, forteller Hanna Torvik Knutsen (11).

Sammen med klassekameratene Karoline Jull Lunde (11) og Simen Smestad (10) synes hun det er kjedelig å ikke kunne ha gymnastikk inne i salen lenger.

– Det er gøy å ha gym inne i salen fordi vi har mange morsomme apparater der, forteller Simen.

Han liker imidlertid ikke dusjene som ofte er iskalde og altfor trange. Karoline er enig, hun synes jentene og guttene burde hatt hver sin dusj, så guttene ikke kan kikke inn til jentene gjennom dørsprekken. Nå som salen er stengt, har gymnastikkundervisningen blitt flyttet til Ekeberghallen, som ligger ca. 15 minutter unna i gangavstand.

– Det gjør ikke så mye at vi må gå litt for å komme dit, så lenge tiden vi bruker ikke blir trukket fra gymtimen, mener Hanna.

– Hvis det blir trukket fra mattetimen, går det fint, smiler hun.

 

 

MÅ FLYTTE: Karoline Jull Lunde (11), Hanna Torvik Knutsen (11) og Simen Smestad (10) må nå ha gymtimene sine i Ekeberghallen, 15 minutter unna.

 

Må bygge større

Det er Undervisningsbygg som har ansvaret for vedlikeholdet av gymsalen, men det har ikke blitt gjennomført noen større tiltak i det siste fordi man har gått med planer om å rive hele hallen.

– Vi ønsker at de tiltakene vi gjennomfører for Oslo-skolene skal være verdibevarende med en levetid på 20-30 år, sier Marit Thorsen, kommunikasjonssjef i Undervisningsbygg.

En rehabilitering av gymsalen på Ekeberg vil sannsynligvis bare bli en kortsiktig løsning og det er derfor ikke ønske om å bruke større ressurser på dette. Det ble derfor bevilget 15 millioner til byggingen av en ny gymsal i 2008 med en tilsvarende størrelse som dagens sal, men dette ble motarbeidet av blant annet rektor selv.

– Det er jo galskap å bygge en ny sal i samme størrelse når vi i dag bare dekker 58 prosent av det behovet vi har, mener Wittenberg.

Antall elever på skolen er ventet å øke i årene framover og derfor er det nå en flerbrukshall med større kapasitet og med mulighet til å inkludere den lokale idretten, som er løsningen. Et så stort byggeprosjekt må imidlertid være en del av reguleringsplanen for Ekebergsletta, som skal behandles i byrådet i 2010.

– Det må nok regnes fem til syv år før en slik hall kan stå ferdig, sier Thorsen i Undervisningsbygg.

Wittenberg mener imidlertid denne tidsrammen fungerer som en hvilepute for etatene og at det må være mulig å framskynde prosessen.

– Jeg tror grunnen til at det tar så lang tid, er at det er så mange forskjellige parter i denne saken at ingen egentlig tar ansvar, sier han.

 

Ikke utelukkende negativt

Mens prosessen med å bygge en ny hall smyger seg av sted, får elevene på Ekeberg skole en helt ny timeplan og skolehverdag. På tavlen på sitt kontor har rektor begynt å legge puslespillet med når de forskjellige klassene skal ha gymnastikk.

– All gymnastikkundervisning som tidligere var delt opp over to dager, må nå gjennomføres på en dag, og dette gir igjen en dominoeffekt som forskyver hele skoledagen, sier Wittenberg.

Det er imidlertid ikke alle som synes flyttingen er utelukkende negativ. Hanna Torvik Knutsen synes det er fint å ha all gymnastikkundervisning på en dag.

– Da slipper jeg å glemme gymtøy så ofte, ler hun.

Hun og klassekameratene er imidlertid ikke særlig håpefulle når det kommer til byggingen av en ny gymsal.

– De begynte å snakke om det for et år siden, men det har fortsatt ikke skjedd noe, sier Simen.

– Den er nok ikke ferdig før vi har sluttet på skolen, mener Hanna, og i følge Undervisningsbygg sin tidsramme på mellom fem og sju år kan det virke som hun får rett.