HiO nedprioriterer treningstilbud

OSLO: Det er ikke tilfeldig at studentene ved Universitetet i Oslo får billigere trening enn studentene ved Høgskolen i Oslo.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 14:35


Av: Stine Løvmo Lie

Det har lenge vært kjent blant studentene på Høgskolen i Oslo at studentene på Blindern har billigere treningsmuligheter . Det viser det seg at høgskolens ledelse er de som står bak at studentene må betale mer for trening.

Læringsstedene som er tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), tilbyr billigere treningsmuligheter til sine studenter. HiO er er tilknyttet Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) og har ikke samme ordning.

Studentidretten, som består av fire treningssentre i Oslo, byr på variert trening for SiO-medlemmer som betaler 750 kr i semesteret. Mens elever ved HiO må betale over det dobbelte.

- Det er merkelig, sier Amalie Lereng, student ved HiO.

Hun trener på Centrum Athletica, som tilhører SIOs ordning. Det koster henne 1600 kr i semesteret.

- Trening er positivt for både fysisk og psykisk helse. Jeg tror studentene hadde hatt større glede av billigere trening enn av en gangbru på campus, sier Lereng. Hun henviser til skolegårdens nye byggverk, som kostet millioner.

 

Nesten lik semesteravgift, helt forskjellig utbytte

Semesteravgiften til SiO er 30 kr dyrere enn OAS sin. SiO elever får trening for 850 kr billigere enn det OAS-medlemmene tilbys. Bolig- og velferdsdirektør i OAS, Trond Bakke, mener at det er et oppsiktsvekkende tall.

- Jeg forstår godt at studentene ved HiO føler seg urettferdig behandlet. For nesten lik semesteravgift mottar de langt fra det samme tilbudet som UiO-studentene gjør, sier han.

Årsrapporten fra 2009 bekrefter at HIO bruker midre midler på studentidrett enn hva UIO gjør. Dette gjør at OAS må bruke 50 kr fra hver elevs semesteravgift. SIO bruker i motsetning  åtte kroner av semesteravgiften fordi skolen står for resten av finansieringen . OAS må kompensere og det fører til at de har mindre penger til andre velferdsordninger.

Bakke forteller videre at han ønsker å gi HiO-studentene samme pris som UiO-studentene ved treningssentrene, men dette setter HiO-ledelsen en stopper for. Trening blir rett og slett ikke prioritert på samme måte på Bislett som på Blindern, sier Bakke.

Sammenslåing

SiO og OAS planlegger en sammenslåing, og om dette skjer vil alle betale semesteravgift til samme organisasjon.

- Per i dag ser det ikke ut til at fusjonen vil medføre en prisutjevning, dessverre. Dette kan oppfattes som ekstra urettferdig, avslutter Bakke.

Direktør for Studentidretten, Asbjørn Amundsen, håper at HiO, og de andre skolene tilknyttet OAS, vil være med å støtte treningsstilbudet. I alle fall etter den planlagte fusjonen.

- Vi har fått flere høgskoler i Oslo til å bidra. HiO som er Norges største høyskole er en av få studiesteder i landet, som ikke tilbyr studentene trening i egen regi. Studentidretten ønsker alle skolene skal støtte det samme idrettstilbudet etter at sammeslåingen er vedtatt, sier Amundsen.

Høgskoledirektør Åsulv Frøysnes sier til journalen at skolen ikke har mulighet til å støtte hver enkelts elevs individuell trening.

- Der kommer OAS inn, avslutter Frøysnes.