Vil dra tenåringer opp av sofaen

Helseminister Jonas Gahr Støre la fredag 26. april frem Folkehelsemeldingen. Ungdommen skal aktiviseres for bedre fysisk og psykisk helse.
Fredag, 26 april, 2013 - 11:02


– Norge skal være blant de tre landene i verden som har lengst levealder, med god helse, trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller, sa Helseminister Jonas Gahr Støre til en begeistret forsamling på Høgskolen i Oslo og Akershus.

I stortingsmelding 34, står det at noen av virkemidlene er å fremme fysisk aktivitet i skolen, verne om Vinmonopolets samfunnsrolle og forby transfett.

– Vi har 15-åringer som er i verdenstoppen i stillesitting, sa Støre. Han lover midler til en «kom-deg-opp-av-sofaen-kampanje» som skal øke folks kunnskap om betydningen av å tren og farene ved å ikke gjøre det. Tidligere denne uken gjennomførte Støre et helse-stunt  da han satte i gang Sykle til jobb-aksjonen.

Sosiale helseforskjeller

Gahr Støre peker på sosiale ulikheter i befolkningen på bakgrunn av inntekt. Personer med høy inntekt og utdanning har bedre helse, enn de med lav inntekt. Livsstilssykdommer og utfordringer knyttet til alkohol og tobakk henger sammen med sosiale og økonomiske forhold, sier Jonas Gahr Støre.

– Vi må bevisstgjøre mennesker på at de har ansvar for egen helse. Dagfinn Høybråten sa det godt; Alle er sin egen helseminister og helse er for viktig til å bli overlatt til helseministeren alene.

Livsstilssykdommer

Alkohol, tobakk, usunt kosthold og fysisk inaktivitet er noen av de største helseutfordringene vi står overfor, skriver Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, i et høringsnotat til meldingen.

– Et sentralt strategisk grep er å begrense utbredelsen av risikofaktorene. Fra tobakk og rusfeltet vet vi at politiske virkemidler som begrenser fysisk og økonomisk tilgjengelighet er de mest effektive virkemidlene, skriver Actis i notatet.