Studenter sliter med eksamensnerver

Eksamenstiden nærmer seg med stormskritt. Men har du eksamensangst, eller er det egentlig bare nerver?
Onsdag, 18 november, 2015 - 14:24


Aida Tesfai fra Mental Helse Ungdom forteller at senteret ikke nødvendigvis opplever flere henvendelser i eksamenstida, men at det generelt er et større fokus på det å prestere nå enn tidligere. Hun forklarer likevel at tendensen kan skyldes høyt press og et økende krav til å prestere.

Generasjon prestasjon

- Vi opplever i økende grad at de som henvender seg til oss, ønsker råd og tips rundt dette med å prestere. Mange er også veldig opptatt av å gjøre det bra på eksamen.

Aida Tesfai forklarer at dette kan henge sammen med det såkalte «flink pike»-syndromet, men at det er like mange gutter som jenter som tar kontakt.

- Vi opplever at studenter er veldig opptatt av denne ene prestasjonen, mer enn selve læringsprosessen.

Hun mener at nettopp dette kan være et problem.

- Vi pleier å si til de som skal opp til eksamen at de ikke skal bry seg om sensor, men heller late som man forklarer besvarelsen til seg selv. Men det hjelper ikke alltid så mye.

Grunnen til at Mental Helse Ungdom gir dette rådet, er at studenten som regel har lært mye mer enn det han eller hun tror selv. Sannsynligvis vet man mye mer enn den personen man var for tre måneder siden.

Ikke nødvendigvis en diagnose

Martine Kaspersen og Matias Knutsen er studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus og skal ha muntlig eksamen i dag. De sier de gruer seg og at det ikke bare dreier seg om nerver - det er eksamensangst.

- Det er jo veldig kjipt å stryke, det er på mange måter det verste som kan skje.

De to studentene er litt usikre på om presset på å prestere er større nå enn tidligere. Martine mener det er større press nå enn tidligere, mens Matias på sin side synes presset er mindre:

- Men det kan jo skyldes at jeg er eldre og at jeg er litt roligere med tanke på det å stryke.

Aida Tesfai mener det å være nervøs før eksamen er veldig vanlig og at ordet «eksamensangst» kan være noe misvisende.

- Ordet angst er veldig sterkt og det bør ikke forveksles med nerver. Som fagperson skal man generelt ikke diagnostisere det som egentlig dreier seg om en normal følelse.

Tips til stressa studenter

  • Lat som om du forklare eksamensbesvarelsen til deg selv og ikke til sensor
  • Ikke tenk at dette er avgjørende for resten av livet (du kan ta eksamen opp igjen)
  • Bruk god tid når du skal besvare oppgaven og les oppgaveteksten nøye
  • God planlegging hjelper og vær forberedt på helt praktiske ting: Ha med nok mat og drikke, vit hvilket rom du skal være i og hvordan du skal komme deg til eksamenslokalet etc.

Kilde: Mental Helse Ungdom