Vil ha kjønnsnøytrale profesjonsnavn

Studenter ved HiOA mener ordet «helsesøster» ødelegger kjønnsmangfoldet i yrket.
Tirsdag, 23 februar, 2016 - 11:27


Både Jordmor- og helsesøsterutdanningen er studieretninger hvor det blir lagt føringer for hvilket kjønn studentene skal ha, mener Christoffer Storm Tiller Alsvik, leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Dette mener vi er prinsipielt feil og ødeleggende for kjønnsmangfoldet på disse studiene, forteller Alsvik til studentavisen Universitas.

Tradisjonsrike navn

Høgskolelektor og jordmor ved sykepleierutdanningen på HiOA, Anne-Marie Lilleeengen, mener det først og fremst er «helsesøster» som bør endres. Hun forteller til Universitas at det skal mye til for å endre så tradisjonsrike og kultursterke navn.

– Begrepet «jordmor» kommer fra «moder jord», på den tiden ble barn født på jordgulvet, sier Lilleengen. Hun tror ikke en navneendring vil forandre på hvor mange kvinner som søker seg til utdanningen.

– Vis til forskning

Rektor ved HiOA, Curt Rice, sier til studentavisen at et kjønnsnøytralt arbeidsliv burde gjelde alle yrkesgrupper. Han stiller dessuten spørsmål ved om det er et samfunnsproblem at vi har bare kvinner i jordmordyrket.

– Jeg vil utfordre studentene til å vise til forskning som viser at mennene velger bort disse yrkene på grunn av navnene, sier Rice.