Alarmbrukere frykter svindler

Henning Furulund synes det er skremmende at en svindler kan komme på døra hans.
Mandag, 22 mars, 2010 - 15:15


Den siste tiden har flere personer med trygghetsalarm blitt svindlet av en mann som sier han kommer for å skifte trygghetsalarmen deres. Mannen sier at han må få et pengebeløp i kontanter. Så forsvinner han med pengene.

– Jeg tror mange eldre blir skremt. Ikke bare eldre, men også funksjonshemmede og utviklingshemmede, sier trygghetsalarmbruker Henning Furulund, som både er aktiv i Asker Venstre og blir kalt Norges fremste talsperson for brukere av trygghetsalarm.

 

Video: Furulund frykter svindleren.

Svindlet først i Romerike

Svindelen startet i januar i år da trygghetsalarm-svindleren begynte å oppsøke personer med trygghetsalarm på Romerike. Men etter at svindleren hadde tatt penger fra mellom åtte og ti mennesker, ble det stille fra mannen. Da hadde kommunen nemlig gått ut og advart Romerikes 1.250 kommunale brukere av alarmen mot svindelen.

Nå har svindleren forflyttet seg til Oslo.

– Svindleren skal være en mann i 30-40-årsalderen, ha mørkt, halvlangt hår, og han skal snakke norsk, sier Arvid Bakken, som er regionleder i Oslo kommunes leverandør av trygghetsalarmer Hjelp 24.

Oslo kommune advarer på sine nettsider mot den ukjente mannen. De ber trygghetsalarmbrukere om ikke å betale kontantbeløp om noen kommer til dem fra Hjelp24 eller pleie- og omsorgstjenesten.

– Aldri opplevd liknende

Til nå har mannen fått svindlet til seg penger i minimum tolv hjem i Oslo, ifølge Bakken i Hjelp 24. Grorud, Bjerke, Alna og Nordstrand er noen av bydelene som har blitt rammet. 
 
– Jeg har jobbet i Hjelp 24 siden 1998 og har aldri opplevd noe liknende, sier han.

Husredde

Trygghetsalarmen som Furulund og om lag 12.000 andre kommunale brukere i Oslo benytter, er knyttet opp mot en alarmsentral. Ved alarmsentralen sitter det til en hver tid mennesker som er klare til å ta i mot alarmsignalene fra ham. Så fort Furulund trykker på trygghetsalarmen sin, vil han få kontakt med og hjelp fra sentralen.

– Trygghetsalarmen er viktig. Den er brukernes kontakt med omverdenen dersom det skjer noe med dem, sier Bakkens kollega Svein Østereng, salgsdirektør i Hjelp 24 avdeling Respons.

Furulund synes det er ille at alarmen som skal gjøre at folk føler seg trygge, nå gjør folk husredde på grunn av svindleren.

– Jeg håper nå inderlig på at politiet klarer å ta svindleren, sier han.

Se hva politiet mener om saken her.

Talsmann for trygghetsalarm

I 2006 samlet Furulund inn underskrifter i Asker mot egenandel på trygghetsalarm. Asker kommune ønsket å øke egenbetalingen for brukerne.

Kommunen valgte likevel å droppe forslaget, etter at Furulund blant annet klarte å dokumentere at det var stor motstand mot egenandeler på trygghetsalarm.

- Hennings rolle er viktig. Alle kjenner til betydningen av trygghetsalarm etter at Henning har tydeliggjort dette, sa varaordfører i Asker Invild Tautra Vevatne til askerdagen.no etterpå.

Han har også kjempet for at folk skal få mobile trygghetsalarmer. Nå håper Furulund at flest mulig får vite om svindelen, slik at ikke flere blir lurt for penger.

Emneord: