– Politiet aner ingenting

"Morten" og kameratene hans stjeler gravemaskiner, hjullastere, lifter, traktorer, dampveivalser og trucker fra Bærums byggeplasser.
Mandag, 22 mars, 2010 - 12:43


Ved å åpne et lite, ulåst oppbevaringsrom på utsiden av de forskjellige maskinene, har guttene i 20-årene uten problemer brukt reservenøkkelen til å starte maskinene som står parkert på byggeplasser rundt om i Bærum. Så har de kjørt, med promille, rundt i områdene på Bekkestua, Ramstad, Sandvika og Stabekk. Noen ganger i tunneller under bakken, andre ganger på bilveien.

– Det er veldig gøy! Jeg har aldri ledd så mye som når vi har kjørt rundt i de forskjellige maskinene, sier 23-åringen.

Enkelt bytte

Det startet en kveld guttegjengen var på vei hjem fra fest.

– Underveis kom vi over en maskin som ikke var låst. Vi skulle bare tulle med å sette oss inn og ta bilder. Da oppdaget vi at nøkkelen lå under setet. Vi kunne ikke dy oss! Vi startet maskinen og kjørte litt rundt, forteller Morten.

Videre forteller han at de senere har funnet nøklene til flere andre maskiner.

– På byggeplassene står nøkkelen som regel i tenningen, sier “Morten”.

23-åringen vil være anonym, men har ingen problemer med å innrømme at han, og flere venner har kjørt store maskiner på vei hjem fra fest i beruset tilstand. Han nekter heller ikke for at det kan skje igjen, og mener sjansen for å bli oppdaget er liten.

– Politiet har andre ting å gjøre om helgenettene enn å rykke ut på grunn av klager på støy fra byggeplasser. Med de få ressursene de har, prioriterer de fjortiser på fylla og bortkomne hunder. De aner ingenting, sier han.

“Morten” mener likevel at han og vennene har hatt flaks ved enkelte anledninger.

– En gang kjørte vi en gravemaskin på jernbelter fra Bekkestua til Høvik. Det bråkte veldig. Da ble jeg litt overrasket over at vi slapp unna, men det hadde vært et kraftig snøfall tidligere på dagen, så folk trodde vel at det var brøytebilen som var ute og kjørte, sier han.

Politiet ikke informert

Så vidt “Morten” vet, er ikke forholdene anmeldt til politiet. Politioverbetjent Ann-Gøril Kjeldsen ved Asker og Bærum politidistrikt er heller ikke kjent med hendelsene.

– Nei, dette har jeg ikke hørt om. Det har nok ikke hendt i Bærum, sier Kjeldsen.

– Jo.

– Nei. Har det det?

– Ja.

– Vet du hva, det tror jeg ikke stemmer. Ikke for å skryte, men vi har rimelig bra oversikt over det som skjer i Bærum.

– Men hva med det faktum at den anonyme kilden har over 60 bilder av de ulike hendelsene?

– Et øyeblikk, så skal jeg høre om kollegaen min har noen kjennskap til dette.

Journalen venter.

– Ut over det jeg har sagt har jeg ingen kommentar, avslutter Kjeldsen.

“Morten” er ikke overrasket. Det er nettopp fordi sjansen for å bli tatt er så liten, at de tør å vende tilbake til maskinene på vei hjem fra fest. Han stusser over at sikkerheten ikke er bedre på Bærums byggeplasser.

– Med tanke på at det har vært en del tyverier av slike maskiner, synes jeg sikkerheten er veldig dårlig. Hvem som helst kan lett finne nøklene og ta seg inn i maskinene.

Likevel angrer han ikke.

– Vi gjør jo ingen skade på maskinene. Det er jo bare guttestreker. Når det er så gøy, og så lett å komme til, ber de jo om det, sier “Morten”.

Det lyktes ikke Journalen i å få en kommentar fra noen av selskapene som eier de aktuelle maskinene.

Emneord: