Gråvær ikke aske

Dårlig vær og askesky rammet hovedstaden samtidig. Ifølge Meterologisk Institutt henger dette ikke sammen.
Torsdag, 15 april, 2010 - 13:45


Etter en uke med strålende sol, er det lett å mistenke at skyene over Oslo fredag skyldes vulkanutbruddet på Island.

- Det er ikke tilfellet, sier statsmetrolog Jan Eik Brandt ved Meterologisk Institutt.

- Skyene er bare helt vanlig dårlig vær, sier han

Aske som sandpapir

Det er lett å tenke at også flytrafikkstansen skyldes dårlig sikt. Bakgrunnen for at flyene nå står på bakken er imidlertid at lufta er full av gasser og aske etter vulkanutbruddet onsdag. Orkangassene  leder strøm og kan dermed føre til kortslutning. Partiklene kan også skade flyene rent fysisk.

- Partiklene fungerer omtrent som sandpapir på flyvinduene og de kan sette seg i motoren, noe som kan gjøre det farlig å fly, bekrefter statsmetrologen.

Neppe helsefarlig

Folkehelseinstituttet melder at helserisikoen i Norge vurderes som liten. Konsentrasjonen av forurensende partikler ser ut til å være lav og vil ikke føre til alvorlige skader. Ved tidligere vulkanutbrudd har man sett at helsekonsekvenser som irritasjon av øye, neseslimhinner og luftveier først og fremst rapporteres fra områder nær utbruddene. Utsatte grupper er personer med lungesykdommer, hjertesykdommer og barn.

- Før vulkanasken kommer til Norge har fortynningseffekten vært så stor at dettte heller ikke burde være noen fare for utsatte grupper i Norge, sier Brandt.

Han bekrefter at asken kan være farligere for befolkningen på Island.

Emneord: