Handel i fengselskjelleren

Alle varene i butikken lages på Bredtveit og Oslo fengsel
Mandag, 22 februar, 2016 - 10:18


I Benny Butikk er alt som selges blitt produsert av innsatte på Bredtveits Kvinnefengsel og Oslo fengsel. Butikken ligger i kjelleren i Oslo Kretsfengsel på Grønland, og har vært i drift siden 2004.

– På Bredtveit og her i Oslo har de ulike verksteder der de lager varene vi selger. Det er alt fra glassverksted, arbeid med lær og søm, snekkerverksted og vi får også inn gamle møbler som restaureres, sier verksbetjent på Bredtveit, Bente Bjor.

Pengene de får inn fra salget går til driften av verkstedene i fengselet.

Stolt over godt håndtverk

De innsatte i fengselet har arbiedsplikt for å gjøre livet deres så tillnærmet likt normalt som mulig, enten gjennom skoletilbud eller arbeid i verkstedene.

– Produksjonen er en læring for de som jobber med det, og mange har aldri drevet med noe lignende før. Tilbudet bidrar til at de får rutiner, plikter og rammer i livet sitt, og de blir ofte stolte når de ser at de har laget et ordtenlig produkt som skal selges her i butikken, sier verksbetjenten.

– Flott gavebutikk

Fornøyde kunderBjørg og May Iren besøker utsalget for første gang. Foto: Elin SørbyBjørg og May Iren er for første gang i butikken for å se, og fikk høre om den gjennom noen bekjente:

– Jeg ble veldig overrasket, og jeg synes det er så mye fint her. Her kan man plukke ting til mange anledninger. I dag har jeg kjøpt en keramikkbolle, et kort og en skoknekt. Det er noe praktisk og fint jeg har lett etter lenge, og her fant jeg det, sier Bjørg.

Bente Bjor forteller om god respons fra kunder og ansatte om konseptet:

– Det er mange som kommer innom og blir overrasket over det gode utvalget og at tingene er så fine og ordentlige. Folk i dag har som regel alt for mye selv, og mange kommer derfor hit for å handle gaver til andre. Det er derfor aller mest folk her rundt juletider, men likevel mange innom hele året, forteller Bjor.

Kjeder seg aldri på jobb

Forberedelser:Verksleder og butikkansatt, Bente Bjon. Foto: Elin SørbyVerkslederen jobber selv med søm i verkstedet, og sier mange av de insatte blir inspirert av arbeidet de gjør, og vil fortsette med lignende jobb når de kommer ut:

– De lærer noe helt nytt, og jeg tror arbeidet skaper en mestringsfølelse. Det å jobbe her gir også meg veldig mye. Jeg er utdannet klesdesigner og kunst og håndtverklærer, og da får jeg drive med det jeg liker aller best.

Bente Bjor synes jobben er spennende, og at man lærer om en del av samfunnet som for mange er mer skjult, og ikke vet så mye om.

Butikken holder åpent hver tirsdag og torsdag.



 



Emneord: