Slik lever ulven i Østmarka

For elleve år siden ble det for første gang etablert ulverevir i Østmarka i Oslo. I år ble det syvende ulvekullet født.
Mandag, 6 november, 2023 - 18:34

Da den første ulven kom til Østmarka i 2012, vakte det stor oppmerksomhet. Mange var skeptiske, og mente at Østmarka ikke var godt nok egnet for ulver. I år, elleve år senere, ble det syvende ulvekullet i Østmarka født. 

Tarjei Berg er ulventusiast, og for tolv år siden satt han opp sine første viltkameraer i Østmarka. Det ble starten på timesvis med opptak, og ikke minst flere unike og spektakulære naturopplevelser. 

 – Jeg er veldig fascinert av alle dyr. Men ulven er helt spesiell, sier Berg. 


Tarjei Berg har fulgt med på dyrelivet i Østmarka i tolv år. Foto: Tarjei Berg

Holder seg godt skjult

Med sine 256 kvadratkilometer, er Østmarka betydelig mindre enn andre ulverevir i Skandinavia, som gjerne er opp mot 1000 kvadratkilometer. I tillegg er Østmarka omkranset av både motorveier, toglinjer og mye folk. 

– Likevel greier ulvene å holde seg godt skjult for folk. Det er bare et fåtall av entusiaster som greier å få dokumentert og avslørt noen av ulvens hemmeligheter, forteller Berg. 

Årets ulvekull, er ifølge Berg sin dokumentasjon, på minst åtte valper, og tangerte fjorårets kull. I sommer fikk han et helt spesielt opptak av ulvekullet. 

– Jeg fikk opptak av ulvetispa med et slør av valper etter seg. Jeg har brukt elleve år på å få tak i dette opptaket, så det var både gjevt og spektakulært, forteller han. 

Trives godt

Etter elleve år i Østmarka, er det mye som tilsier at ulven trives godt. Berg mener det skyldes to ting. 

– Rikelig med mat er nok den største grunnen til at ulven trives så godt i Østmarka. Rådyr er hovedkilden, men den kan også spise elg, bever, rev og grevling, sier Berg. 

– I tillegg er topografien i Østmarka svært krevende, noe som passer ulven godt. Det er mye høye topper og dype v-daler, og ulven har derfor mange steder å både gjemme seg og være i fred, fortsetter Berg. 


Bilde av en hannulv som ble født i Østmarka i 2017. Foto: Tarjei Berg

Mye oppmerksomhet

Det første ulvekullet i Østmarka ble født våren 2013. Christian Hillmann er seniorrådgiver ved statsforvalteren i Oslo og Viken, og forteller at det var mye oppmerksomhet knyttet til ulven i Østmarka de første årene. 

– Det var mange som fulgte med da de første ulvene kom til Østmarka - også media. Men etter som årene har gått, har folk vendt seg til ulven. 

Ulvetispa, altså moren til årets ulvekull, ble født i Østmarka i 2015. Hun er per nå Norges eldste ulv, og Hillmann forteller at hun er veldig fredelig og gjør lite ut av seg. 

– Men vi har også hatt noen ulver som har gjort mye ut av seg. I 2017 kom det en hannulv som var spesielt nærgående. Den sto ofte ute på jorder, slik at folk kunne både observere og ta bilder av den, og det ble igjen mye oppmerksomhet i media. Men en dag var den plutselig borte. 


Ulvetispa i Østmarka er moren til årets ulvekull. Hun er også Norges eldste ulv. Foto: Tarjei Berg

Opplever dere at folk er redd for ulven? 

– Jeg har ikke inntrykk av at folk er noe særlig engstelig overfor ulven. Heller motsatt, at de synes det er spennende og interessant. Jeg har møtt på flere barnefamilier som har vært på overnattingstur i Østmarka i håp om å høre ulven, svarer Hillmann. 

 

Tags: