Spiseforstyrrelsesforeningen (Spisfo) arrangerte forrige torsdag bokbad med forfatteren av boka "Å bli frisk" av Maria Øverås (f.v.). Kine Albrigtsen fra Spisfo ledet samtalen. Foto: Mathilde Waale

Vil skape håp for spiseforstyrrede

Fokus på tilfrisking fra spiseforstyrrelser var tema da forfatter Maria Øverås ble bokbadet av Spiseforstyrrelsesforeningen.
Mandag, 5 november, 2018 - 14:27

Forrige torsdag ble det arrangert bokbad og forfattermøte med forfatteren bak boka “Å bli frisk: veier ut av spiseforstyrrelser”, Maria Øverås. Møtet var i regi av Spiseforstyrrelsesforeningen (Spisfo).

Øverås er både psykolog og forfatter, og har jobbet med spiseforstyrrelser i 12 år. På en konferanse kom hun over en bok hun trodde handlet om historier formidlet av mennesker som hadde blitt friske fra spiseforstyrrelser.

- Jeg ble så gira, trodde jeg hadde funnet den perfekte boka. Så leste jeg bakpå, og innså at jeg hadde misforstått skikkelig. Men jeg tenkte at denne boka har jeg så lyst til å lese, at jeg fant ut at jeg kunne skrive den selv, forteller forfatteren.

Lærerik, men lang prosess

Det tok Øverås åtte år å skrive boken. Skriveprossesen besto av inervjuer med personer som hadde blitt friske fra spiseforstyrrelser, og bearbeiding av deres historier. Dette gjorde hun ved siden av jobben som psykolog.

- Etter hvert som jeg jobbet med boka, så jeg hvor viktig informasjon dette var å få ut. Det finnes lite av det, og det er så viktig kunnskap, sier hun.

De åtte årene det tok fra begynnelse til utgivelse, beskriver Øverås som en lang, men fin prosess.

- Jeg skjønte at jeg hadde lært mye av de jeg intervjuet. Ting jeg plutselig tok i bruk i min egen jobb. Det har vært en lærerik og fin prosess.

Vil senke terskelen

I lokalene til Villa Sult, Institutt for spiseforstyrrelser hadde Spisfo forrige torsdag kveld klart å fylle salen med et engasjert publikum.

- Det å bli frisk er et mye diskutert tema, men som vi trenger mer informasjon om. Vi må få frem stemmene til de som sliter, forteller Kine Albrigtsen i Spisfo.

Foreningen jobber aktivt for å være et suplement til behandlingstilbudene der ute.

- Vi ser at det er behov for det, og vi ønsker å være der for alle som har en tilknytning til spiseforstyrrelser. Vårt mål er å senke terskelen for å ta imot hjelp eller å snakke om de vanskelige tingene, avslutter Albrigtsen.