Kåring skal hjelpe klubber opp og frem

For sjette år på rad arrangeres "Klubben i mitt hjerte".
Tirsdag, 10 november, 2009 - 16:06


Klubben i mitt hjerte er et resultat av et samarbeid mellom Dagbladet, P4, Norges Idrettsforbund, Norsk Tipping og Olympiske og Paralympiske Komité. De seks samarbeidspartnerne har et felles ønske om å mobilisere flest mulig krefter rundt det lokale idrettsarbeidet i Norge. Dermed har de delt opp alle landets over 11 000 ulike idrettslag i forskjellige klasser etter størrelse og aktivitet. De fem klassene inneholder spesialidrettslag over og under 100 medlemmer, fleridrettslag over og under 500 medlemmer, og bedriftidrettslag. De to klubbene som får flest stemmer, stikker av med en premiepott opp til 100 000 kroner.

Øystein Hjelle Bondhus (24), journaliststudent ved Høgskolen i Oslo (HiO), er hovedtrener og styreleder i den nyopprykkede syvendedivisjonsklubben Wam-Kam fra Oslo. Han er godt fornøyd med mulighetene Klubben i mitt hjerte gir de mindre lagene:
– Det er et flott initiativ av arrangørene. For små og litt større klubber er det en gylden mulighet til å mobilisere rundt klubben og jobbe mot et felles mål. Denne kampanjen bidrar til å øke tilhørigheten folk føler til sine lokale lag, sier han.

Bondhus forteller at pengepremiene på henholdsvis 25 000 og 10 000 kroner har mye å si for de mindre lagene uten store midler. Utenom et par dugnader i året, lever Wam-Kam av spilleravgiftene som lagets spillere betaler fra sin egen lomme.

– I den lange vinterpausen fra oktober til april er det viktig å gi spillerne et godt tilbud for å opprettholde formen og få laget til å vokse. Stor pågang gjør det dyrt å leie kunstgressbane på vinterstid i Oslo, og da kommer ekstra penger godt med for en klubb som oss i syvende divisjon. Vi har ikke akkurat de største TV-inntektene, humrer han.

Vil gi klubbene et løft

Fotballkommentator og journalist i Dagbladet, Esten O. Sæther, forteller at Klubben i mitt hjerte i utgangspunktet ble startet av kommersielle årsaker.

Klubben i mitt hjerte oppstod fra en idé jeg fikk for å løfte lesertallene på Dagbladet som nettavis. For seks år siden vokste populariteten for nettaviser voldsomt, og ved å arrangere denne kampanjen ville vi posisjonere Dagbladet på nettet. Da var Klubben i mitt hjerte en selvgenererende konkurranse som passet oss fint, sier han.

Nå, seks år senere, sier Sæther at tilhørigheten og engasjementet rundt klubbene er med på å fortsette konkurransen fra år til år.

Jannicke Sand Aspen, prosjektleder i Norges Idrettsforening, er enig med Sæther. Hun mener miljøet i lokalklubbene rundt om i landet er viktig, og vil være med å støtte opp rundt dette:
– For oss er det veldig spennende å se alt engasjementet og lojaliteten som finnes rundt om i landet.

Under kåringen publiserer Dagbladet daglig artikler om de forskjellige klubbene som er med i avstemmingen. Aspen sier at de samarbeidende partene vil bringe breddeidretten mer frem i lyset, og tror at mange av de større klubbene kan lære noe av de mindre, lokale klubbene.

– Dagens toppidrett får veldig mye oppmerksomhet i media. Mange tippeligalag bytter trenere så å si annenhver uke, og kan absolutt lære av lojaliteten og engasjementet som mange av de små klubbene viser. Da føles det godt å vite at pengene som deles ut vil hjelpe klubbene og gi dem et løft de ellers ikke hadde fått, sier Aspen.

Spent

Wam-Kam-treneren er spent på hvor laget hans havner i årets Klubben i mitt hjerte.

– I fjor kom vi på en 13. plass av alle i hele landet, og vi slo flere tippeligalag. Det er vi stolte av, og jeg tror det er med på å heve motivasjonen et hakk i år. I fjor gikk vi nemlig glipp av pengepremiene, da vi havnet på tredjeplass i vår klasse, sier Bondhus.

Han forteller at i fjor opplevde Wam-Kam at de to klubbene som havnet over Wam-Kam i hans klasse var begge studentidrettslag som mottok støtte fra studentsamskipnaden i Trondheim.

– Det er klart det var bittert. Det føles litt urettferdig at lag som allerede blir støttet skal få pengepremie i tillegg. På den andre siden fikk de jo ærlig og redelig flere stemmer enn oss, så sånn sett gir det oss bare mer lyst til å revansjere fjorårets tap.

Så da gjenstår det å se hvem som har Wam-Kam og de andre klubbene i sitt hjerte. Avstemmingen pågår frem til 20. november klokken 12.00.

Tags: