Muren lever i sporten

Det er i dag 20 år siden Berlinmuren ble revet, og Øst- og Vest-Tyskland ble gjenforent til en nasjon. Øst-Tyskland mistet alt av kultur, men Vest-Tyskland ville beholde sporten deres.
Mandag, 9 november, 2009 - 16:08


Det lå mye prestisje i idretten i tiden da Tyskland var delt i to. Skillet mellom de to landene var enormt, og bygd opp under to ulike idealer.

- Mens Vest-Tyskland baserte seg på utøveren, lidenskap, innsats og begeistring, mente Øst-Tyskland at ingenting var tilfeldig. Det var forskning og treningsapparatet som stod bak, forteller tyske Kerstin Bornholdt fra universitetet i Oslo under et fordrag i forbindelse med tjueårsmarkeringen av murens fall.

Mye politikk

Bornholdt forteller også at det var mye politikk innblandet i sporten. Som da håndballandslagene skulle slåes sammen på begynnelsen av 90-tallet. Mens Vest-Tyskland hadde et middelmådig c-lag, hadde øst-tyskerne et klart a-lag. Likevel ble Horst Bredemeier, Vest-Tysklands trener, sjef i stedet for Øst-Tysklands Klaus Langhoff.

- Det var flere slike tilfeller der vest-tyske trenere ble valgt foran øst-tyske, selv om prestasjonene til de øst-tyske var bedre, forteller Bornholdt.

I dag

I dag, 20 år etter, viser det seg at skillene mellom Øst- og Vest-Tyskland fortsatt sitter i sporten. Tidligere i år ble det vest-tyske håndballaget BVB Berlin slått sammen med øst-tyske Reinickendorfer Füchse, ettersom sistnevnte hadde gått konkurs.
- Spillerne fikk da en mulighet til å komme til en klubb med penger, forteller Bornholdt.
- Likevel valgte mange å dra til andre lag lengre øst i Tyskland, fortsetter hun: - Muren finnes fortsatt i hodet.

Dagens fotball

I dag er det 20 år siden Berlinmurens fall, men i realiteten finns det andre murer som er vanskeligere å rive.

- Øst-tyske fotballag hadde problemer med å få sponsing fra vestlige selskaper, dermed slet de økonomisk, forklarer Bornholdt. Hun legger til at dette førte til at Øst-Tyskland ofte hadde talenter, men at idrettsutøverne gjerne ble kjøpt opp av vest-tyske klubber. Ringvirkningene er synlige i dagens Bundesliga, den øverste divisjonen i tysk fotball. Kun ett av atten lag i Bundesliga er fra det gamle Øst-Tyskland.

 

Tags: