Demonstrerte mot eierne

Manchester United-supportere satte lørdag i gang en kampanje hvor de protesterer mot klubbens eiere. Gule og grønne klubbfarger fra 1878 skal utover våren signalisere at de ikke lenger er ønsket i Manchester.
Tirsdag, 26 januar, 2010 - 15:34


(MANCHESTER, ENGLAND)

Mancheser United - Hull City 4-0 (1-0)

“Die, die, Glazer, fu**ing die!” synger puben Bishop Blaize. Det er tidlig lørdag ettermiddag og gulvet gynger i takt med supporternes hopp. Rundt halsene til de ivrigste henger gule og grønne skjerf. Supporterne hisser hverandre opp med United-sanger som hyller egne spillere, håner motstandere og viser klubbkjærligheten. Men aller høyest synges protestsangene mot den amerikanske investorfamilien Glazer, som tok over klubben i 2005. Siden da har klubbens gjeld økt betraktelig. De hates. De skal ut. De skal dø. Det er lynsjestemning på Old Trafford.

Hør Bishop Blaize’ tydelige beskjed til Glazerfamilien her


Les mer om Glazer-familiens tunge gjeldsbyrde på Wikipedia her

Hørte ikke på Ferguson

Før lørdagens kamp mellom United og Hull brukte hjemmelagets trener, Sir Alex Ferguson, mye spalteplass i kampprogrammet på å oppfordre supporterne til å legge ned stridsøksa. “Fokuser på spillet, ikke økonomien” var budskapet, men den velrespekterte skotten snakket for sjeldenhetens skyld for døve ører.

Utenfor Old Trafford skinte det nesten mer i gult og grønt enn rødt før kampen, et fargevalg som peker tilbake på da klubben ble stiftet under navnet Newton Heath i 1878. Klubben endret senere både navn og farger, men de er nå tatt fram igjen for å vise at supporterne ikke er fornøyde med dagens situasjon. Kampen mot Hull markerte starten på en langvarig protest unitedfansen kaller “Green and gold”-kampanjen, som er ment å eskalere utover vårsesongen. Under onsdagens derby mot Manchester City viste tv-bildene at bruken av de fargerike produktene nesten hadde doblet seg på fire dager.

Under lørdagens kamp fortsatte ropene fra fansen, og tross Fergusons oppfordring sang supporterne fler anti Glazer-sanger enn støttesanger. Det var liten tvil om hvor fokuset lå hos supporterne.

Hør supporterne under kampen her

Økende gigantgjeld

Glazer-familien har påført verdens største fotballklubb gjeld i milliardklassen, og supporterne fortsatte å protestere mot de amerikanske eierne også etter kampen. Selv om Wayne Rooney scoret fire mål for første gang i Manchester United-drakt, var mange supportere heller mindre opptatt av tingene som skjedde på banen lørdag ettermiddag.

Jon Martin Henriksen er journalist i MUSCSB (Manchester Uniteds offisielle skandinaviske supporterklubb) og var tilstede med gulgrønt skjerf under kampen mot Hull. Han forklarer hvorfor unitedfansen har valgt å sette i gang en protest mot Glazer-familien.

– Etter at de la ut obligasjoner for salg fikk vi mer innblikk i hvor dårlig økonomien faktisk er, forklarer Henriksen.

– Når gjelda vår er på 700 millioner pund, fortsatt øker og vi som verdens største fotballklubb ikke er i nærheten av å betjene den, da reagerer supporterne på det. Vi ville jo ikke ha Glazer hit i utgangspunktet, sier han.

– Tror protesten vil fungere

Han mener det nytter dårlig å boikotte produkter eller sesongkort, siden det da vil være noen andre som fyller kjøperens sko. Han tror heller amerikanerne vil oppfatte supporternes misnøye når de ser de gule og grønne fargene på tribunen.

– Ved å synge høyt og kle oss i farger sier vi fra og demonstrerer på en annen måte, og det tror jeg kommer til å fungere, sier Henriksen.

Hør hele intervjuet med Jon Martin Henriksen her

Jon Martin Henriksen forklarte hvorfor supporterne protesterer mot Glazer-familiens eierskap. Foto: Helena Egeland

Nytt slagord

Etter kampslutt lørdag var det en del oppstyr hvor en gjeng supportere fortsatte protestropene mot Glazer. Et TV-team forsøkte å filme supporterne, men ble stoppet av britisk politi. Journalen tok imidlertid opp supporterne med diktafon. Supporterne, som kaller seg LUHGs, overleverte budskapet med et enkelt slagord som staver ut forkortelsen.

Hør supporterne synge “Love United, hate the Glazers” her

Journalen ble for øvrig aldri bedt om å skru av opptakeren av politiet.

– Vi må handle nå

Unitedfan Greg Aspinall hadde kjøpt en gul og grønn trøye i likhet med mange andre før kampen mot Hull. Han forteller at supporterne forsøker gjennom fargene å fortelle Glazer-familien at de er uønsket som eiere i Manchester United.

– Vi vil ha noen som bryr seg om fotball og ikke bare penger, sier Aspinall.

Han understreker at protesten er fredelig, tross de verbale hat-sangene.

– Vi prøver å gi klubbdirektørene en fredelig beskjed. Vi har prøvd å henge opp bannere, men da har vaktene kastet folk ut, forklarer Aspinall.

Etter at klubbens økonomi har kommet frem i lyset og obligasjoner har blitt lagt ut for salg, mener Aspinall tiden er inne for å reagere.

– Vi prøver å utnytte momentumet, og bygge opp motstanden sakte, men sikkert. Vi prøver også å legge press på eierne slik at vi kan bruke noen penger før overgangsvinduet stenger. Vi må handle nå, avslutter Aspinall.

Hør hele intervjuet med Aspinall her

Greg Aspinall var en av flere unitedfans som bar den gule og grønne Newton Heath-drakten fra 1878. Foto: Helena Egeland

Tags: