Dyrt å være amatør

Forsikringspremiene for fotballspillere i de lavere divisjonene har økt med over 250 prosent siden i fjor.
Torsdag, 15 april, 2010 - 15:51


Uansett om man er toppscorer i eliteserien eller høyreback i 8. divisjon, må man løse forsikring for å kunne spille organisert fotball på seniornivå i Norge.

Til og med i fjor var betalingen av forsikringen en sak mellom Norges Fotballforbund (NFF) og den enkelte spiller, men nå har NFF bestemt seg for å sende regningen til klubbene. Alle lag utenfor de to øverste divisjonene for herrer og den øverste divisjonen for kvinner må betale inn én felles sum for hele troppen.

– Dette kommer til å bli mye dyrere for spillerne våre, sier Nicholas Loo, daglig leder i 6. divisjonsklubben Vinderen SF. Spillerne hans er blant Norges 370 000 registrerte klubbspillere som rammes av det nye forsikringssystemet.

Tre ganger så dyrt

I fjor betalte Vinderen SFs spillere inn 190 kroner hver for forsikringen.

Innen 10. mai i år må de ut med 9000 kroner for den nye lagforsikringen. Loo og Vinderen SF har i likhet med de fleste andre breddeklubbene Journalen har vært i kontakt med bestemt at spillerne skal dele denne utgiften.

Om de skal få prisen ned på et tilsvarende nivå som i fjor, betyr det at de må ha en stall på hele 48 spillere.

Vinderen SFs tropp består i dag av 16 mann.

Dermed må hver spiller ut med over 500 kroner. Dette innebærer en økning på nærmere 300 prosent fra i fjor.

VIDEO: Lurer du på hva spillerne i de lavere divisjonene selv mener om den nye lagforsikringen? Se hva Anders Hauge og Anders Frogner fra 4. divisjonslaget Korsvoll 2 mener om utgiftene her!

Nye fordeler og bedre ytelser

– Det er sant at det vil bli billigere for et lag med 30 spillere enn et lag med 16 spillere, så noen vil være heldigere enn andre. Vi er like fullt meget fornøyde med den nye ordningen, sier Stein Pedersen, leder i NFFs forvaltningskomité.

Men hvorfor er det økonomiske ansvaret lagt over på klubbene?

– Det hele er faktisk et resultat av et forslag fra klubbene selv, nærmere bestemt lag i Indre Østland og Trøndelag fotballkrets. De to kretsene tok saken med til forbundstinget i 2008, og siden ble det satt ned et forsikringsutvalg som konkluderte med at man skulle innføre lagforsikring. Etter å ta tatt det med på høring i kretsene viste det seg at flertallet av lagene som ble spurt var positive til det nye systemet, sier Pedersen.

Hva er nytt med lagforsikringen?

– Den gamle forsikringen er kraftig forbedret, både med tanke på nye fordeler og bedrede ytelser, sier Pedersen.

Han viser til det offisielle skrivet om det nye systemet, der det står at NFFs nye fotballforsikring gir medlemmene behandlingsgaranti, dekning ved de vanligste belastningsskadene, samt dekning til utredning og behandling av spiseforstyrrelser

Forsikringen gir også tilgang til de nyetablerte tjenestene Idrettens Helsesenter og Idrettens Skadetelefon, en telefonbasert behandlings- og rådgivningstjeneste innen idrettsmedisin.

Kan disse endringene forsvare en prisøkning på over 300 prosent?

– Ja. Nettopp på grunn av alle de nye ytelsene, som Skadetelefonen og behandlingsgarantien, var prisene nødt til å gå opp i år. Det samme ville skjedd om vi hadde beholdt den individuelle betalingsordningen, sier Pedersen.

Ekstra utgiftspost og ekstra tusenlapp

NFF tilbyr også en utvidet forsikring, som gir spillerne bedre forsikringsytelser i forbindelse med operasjoner og invaliditet. I fjor var prisen på denne forsikringen 450 kroner. Om en av Vinderen SFs spillere ønsker en utvidet forsikring i år, må han legge på en ekstra tusenlapp ved siden av de 562 kronene han allerede har betalt inn.

Totalsummen for å forsikre seg i 6. divisjon i år kan dermed bli på over 1500 kroner.

Se en fullstendig oversikt over de nye forsikringspremiene her.

Loo og styret i Vinderen SF tror at innføringen av lagforsikringen og den økte summen spillerne må betale inn bare blir en unødvendig utgiftspost.

– I løpet av fire sesonger har vi bare hatt ett tilfelle der en spiller har måttet benytte seg av forsikringen, sier han, som av samme grunn tviler på at noen i klubben hans vil ta seg råd til den utvidede forsikringen.

Nicholas Loo og resten av Vinderen SF reagerer på de nye forsikringspremiene. Foto: Mathias Bohlin Falch

Dyrere å trekke seg

– Det positive med lagforsikringen er at vi nå kan være sikre på at alle er forsikret. Det var ikke like enkelt med den individuelle ordningen, sier Loo.

Han synes samtidig at det tok altfor lang tid før han fikk vite om det nye systemet.

– Påmeldingsfristen til seriespillet gikk ut i desember i fjor. Først i februar fikk jeg et brev om den nye forsikringen. I realiteten har vi ikke noe valg; vi må betale inn de 9000 kronene, for det koster 10 000 kroner å melde seg av seriespillet, forteller Loo.

Ekstra dugnad

Pedersen innrømmer at informasjonen kunne kommet tidligere fra NFF.

– De endelige prisene ble fastsatt og offentliggjort ganske sent, og flere lag hadde nok rukket å melde seg på da infoskrivet ble sendt ut, sier han.

NFF håper likevel at folk har forståelse for dette, da ordningen tross alt har som mål at ”flest mulig blir best mulig, og kan holde på med fotball lengst mulig.”

Pedersen forteller at NFF likevel allerede har fått flere klager fra lag som sliter med betalingen, men han presiserer at dette var et forslag som ble godkjent og stemt frem av klubbene selv.

– Flere av lagene som var med på høringen tenkte kanskje ikke over hva de egentlig sa ja til da de stemte for denne ordningen. Til høsten skal lagforsikringen evalueres grundig, så får vi se hva vi gjør neste år, sier Pedersen.

I Vinderen SF har de begynt å se på mulighetene for hvordan de skal få inn pengene.

– Det ser ut til at vi må arrangere en ekstra dugnad, avslutter Loo.
 

Tags: