– Kampen i Marseille vil alltid være mitt største øyeblikk

Arne Scheie (66) har rundet 750 fotballkamper fra kommentatorbua.
Tirsdag, 26 oktober, 2010 - 14:42


NRK-veteranen kommenterte sin første kamp 1. desember 1973. Oppgjøret var mellom Leicester og Tottenham i den engelske eliteserien.

Søndagens 1. divisjonsoppgjør mellom Ranheim og Fredrikstad ble det 750. i rekken av direktesendte kamper.

– Jeg kan love deg at det ikke blir den siste, sier Arne Scheie humoristisk, og antyder at han ikke har tenkt til å kaste inn håndklet.

Han husker spesielt sine første turer til England, og vil trekke fram det som et av mange høydepunkter i sin lange kommentatorkarriere.

– Det var noe helt nytt å komme til England i 1973. Alle i NRK og andre medier sa det var sjanseløst å komme i kontakt med de store stjernene. Stjernene krevde visstnok både penger og hadde ikke tid til oss vanlige journalister. Jeg endte opp med et kvarters eksklusivt intervju med Kevin Keegan. Det var stort, smiler Scheie.

– En enorm utvikling

Det er snart 40 år siden han hadde sin første direktesending, og han kan fortelle om en stor utvikling både på og utenfor banen.

– Fotballen har fått helt andre begreper enn man hadde på 70- og 80-tallet. Det er større fokus på “stilpoeng”, sier 66-åringen.

Produksjonsmessig har det skjedd enda større forandringer, mener jubilanten.

– Da vi kom til England på 70-tallet ble våre sendinger laget av et engelsk produksjonsselskap. Det ble i utgangspunktet produsert som et opptak de skulle bruke dagen etter, og vi merket et større personfokus enn vi var vant til. Det var noe helt nytt for oss, forteller Scheie, og legger til:

– I dag har vi slowmotion og kameraer i alle vinkler. Fotball har blitt mer og mer underholdning.

1998 er høydepunktet

Veteranen er ikke i tvil når han skal komme med sitt største høydepunkt fra kommentatorplass.

– Norge mot Brasil, 2–1, Marseille i 1998. Det var en gedigen overraskelse. Både stemningen og atmosfæren var helt fantastisk, sier han.

Videre vil han nevne Norges 1-0-seier over Mexico i VM 1994, og de norske seierene over England i 1981 og 1993 som hans største fotball-øyeblikk.

– Det er umulig å komme utenom landslaget prestasjoner på 90-tallet i en sånn kåring. Fotball er enorm idrett på verdensbasis. Jeg tviler på at jeg opplever et høydepunkt som overgår Norges seier mot Brasil. Det kan jeg nesten utelukke, smiler NRK-legenden.

Tags: