FCK kan bli historiske

Med seier over Rubin Kazan i kveld vil FC København bli det første danske fotballaget som går videre fra gruppespillet i Champions League.
Onsdag, 24 november, 2010 - 15:33


FCK ligger på andreplass i gruppa når to kamper gjenstår. Laget er før kveldens runde ett poeng bak Barcelona og fire poeng foran dagens motstander, russiske Rubin Kazan.

Vanskelig å ta igjen RBK

Årets sesong er FCKs andre i Champions League. De deltok første gang i 2006, men endte da sist i gruppa. I 2007 og 2008 røk laget ut allerede i kvalifiseringen, men i år er altså Danmarks beste lag igjen med i det gode selskap og har gode sjanser for å gå videre.

Champions League ble startet opp i 1992 som en fornyelse av Serevinnercupen. I år er FCK det eneste nordiske laget som deltar, men av de nordiske lagene er det historisk sett Rosenborg som har dominert turneringen.

På de 13 Champions League-sesongene fra 1995 til 2007 deltok trønderlaget 11 av 13 ganger. I 1996 gikk Rosenborg videre til kvartfinalen, i 2000 gikk de videre til det andre gruppespillet.

Svenske IFK Göteborg er det andre nordiske laget som har klart å ta seg videre i Champions Leauge. Laget var det beste i Norden i første halvdel av 90-tallet, og gikk videre i 1993

I 1996 deltok Rosenborg i turneringen for andre gang, og havnet i samme gruppe som IFK Göteborg. Trønderne vant overraskende nok begge kampene, og tok etter det over posisjonen som Nordens beste lag.

Flest norske deltakere

Rosenborg har deltatt  11 ganger i gruppespillet i Champions League, IFK Göteborg  fire ganger og FC København to ganger. Molde, AIK, Helsingborg, Aalborg, Brøndby og HJK Helsinki har alle deltatt en gang hver.

Det vil si at Norge har deltatt flere ganger i Champions Leage enn alle de andre nordiske landene til sammen. Norge har 12 deltakelser, Sverige seks, Danmark fire og Finland én. Islandske lag har aldri klart å kvalifisere seg for den gjeve fotballturneringen.

I 2010 kan det virke som FC Københavns har tatt over den nordiske fotballtronen, slik Rosenborg gjorde det i 1996. I kvalifiseringen til årets Champions League-turnering slo FCK ut Rosenborg på bortemålsregelen etter 2-2 sammenlagt.

- FCK med større prestasjoner enn RBK

Den danske storklubben har allerede mye større økonomiske muskler enn Rosenborg og de andre nordiske lagene, og med årets Champions League-deltakelse vil FCK rykke enda mer fra de andre lagene både sportslig og økonomisk.

Spilleragent Stig Lillejord er den største fotballagenten i Norden, med over 130 spillere i sin stall. Han mener FCK de siste årene har blitt en mer attraktiv klubb enn Rosenborg.

- København sin posisjon som Nordens beste lag er relativt udiskutabel. FCK har vært veldig attraktiv for spillere siden 2004-05, og kvalitetsmessig har nok også klubben det beste mannskapet, uttalte Lillejord til NRK Trøndelag.

Han mener også FC Københavns prestasjoner i årets Champions League er større en Rosenborgs mange bragder på 1990-tallet.

- Hvis en måler FC Københavns prestasjon nå i 2010, der det ser ut som de går videre i gruppespillet, så er nok det en sterkere prestasjon enn Rosenborgs da de gikk videre fra gruppespillet. Det er to forskjellige verdener, sier han.

FCK har to kamper igjen i gruppespillet og det gjenstår å se om de klarer å avgjøre avansementet allerede i kveld.

Tags: