Høgmo vil gjøre Norge best med ball

Landslagssjefen ønsker å endre Norges spillestil når landslaget spiller mot Slovenia på fredag.
Onsdag, 9 oktober, 2013 - 13:18


Per Mathias Høgmo ønsker å spille en mer ballbesittende fotball enn hva forgjengeren gjorde. Nå håper den nye landslagssjefen å se utvikling i spillestilen allerede i kampen mot Slovenia på fredag.

- Vi jobber med et langsiktig mål mot EM-kvalifiseringen neste år. Samtidig håper vi å se resultat av det vi jobber med allerede i kamp nummer én. Jeg håper å se mest mulig av de komponentene vi jobber med falle på plass nå på fredag.

Fortsatt en mulighet

I teorien har Norge fortsatt en mulighet til å nå fotball-VM i Brasil. For å klare det er landslaget avhengige av å slå både Slovenia på fredag, og Island på tirsdag. Samtidig må en annen av gruppetoerne få færre poeng enn hva Norge får.

- Fokuset mitt er å forberede meg best mulig til neste kamp. Jeg tenker aldri konsekvenser, jeg er mer opptatt av hvordan vi jobber, sier Høgmo.

Nils Johan SembToppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, ser positivt på landslagsfremtiden. Foto: Halvor Ekeland. 

Tromsværingen legger heller ikke skjul på at det er EM som har hans høyeste prioritert, men ønsker samtidig at laget skal fremstå som et tryggere lag.

- Vi jobber med en langsiktig utvikling. Nå bygger vi stein for stein, var budskapet fra Høgmo.

Fornøyd sportsjef

Nils Johan Semb er fornøyd med tingenes tilstand, og støtter den langsiktige tankegangen landslagssjefen har.

- Vi er i begynnelsen av et langt løp. Det er viktig for oss å legge en god aktivitetsplan fremover, slik at vi sikrer utviklingen frem mot EM-kvalifiseringen neste høst. Samtidig er det fortsatt en teoretisk mulighet for å nå et VM, og vi må gjøre det vi kan for å ha muligheten til å komme oss dit. 

I denne landslagstroppen er det hele ni mann som kunne spilt U21-EM i sommer. Det vitner om et ungt landslag, og et mål om å kunne utvikle Norge til å bli et fryktet lag.

LandslagstreningDet norske landslaget trente på Ullevaal tirsdag. Foto: Halvor Ekeland. 

- Vi har mange unggutter ute i Europa. Men vi må ikke være fornøyde med å komme oss ut, vi må klare å ta steget opp. Selv om spillerne er på et godt fysisk og teknisk nivå, må de ha viljen til å gjøre jobben som kreves. Jeg tror mange av de yngre spillerne har riktig innstilling, sier Semb.

Trening med høy intensitet

På onsdagens trening var målet å få høy intensitet, med hardt press på ballfører. Barcelona-øvelsen, som Høgmo kaller den, er en øvelse hvor målet er å presse ballfører til enhver tid.

- Øvelsen blir todelt. Det forsvarende lag jobber med agressivitet. Samtidig får vi en effekt av at spilleren med ballen må ha godt overblikk, og gjøre de riktig taktiske valgene, sier landslagssjefen.

Høgmo drillet en 4-4-2-formasjon med Per Ciljan Skelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen og Tarik Elyounoussi på midten.

På pressekonferansen tirsdag sa Høgmo at han ønsket å stresse Slovenia, samtidig som at spillerne må lese enhver situasjon. En av nøklene til suksess kan være relasjonene i laget.

Tags: