Yoga i 40 varmegrader

Bikram Yoga har blitt den nyeste, hippeste og mest svettedryppende treningstrenden i Oslo. Også blant gutta.
Onsdag, 9 oktober, 2013 - 15:18


Runar Johannessen (50) startet med Bikram Yoga for to år siden. Nå går han fast på senteret Bikram Yoga Oslo (BYO) opptil fire dager i uka.

– Det gir meg så mye. Treningen går mye på fysikk, men også mentalitet. Du fokuserer en del på at det er varmt i begynnelsen, men etter hvert klarer man å glemme seg selv og legge fra seg alt, sier Johannessen.

Femtiåringen har lenge likt vanlig yoga og badstu, og bestemte seg derfor for å prøve en kombinasjon av disse. Han lærte fort, og plutselig var han hektet.

– Man bygger muskler på en helt annen måte. Koordinasjonen og balansen forsvinner tidlig hos oss menn, og derfor er denne treningen veldig bra.

Johannessen er også begeistret for den mentale biten av Bikram Yoga. En må observere og betrakte seg selv, uten å bedømme.

– Det er fryktelig varmt og tungt, og man kan ikke flykte fra noe. Du må jobbe med de ressursene du har, og gjøre det du klarer den dagen. Du kan ikke tenke på hvillke øvelser du fikk til bedre i går, for det blir det ikke noe særlig frukter av, sier han.

Johannessen er storfornøyd med resultatene fra treningen.

– Jeg sover mye bedre, ryggen min er ikke vond lenger og jeg får en følelse av velvære.

 

GjennomvåtRunar Johannessen er sliten, men fornøyd etter en økt med Bikram Yoga. Foto: Birte Nystad MagnussenPysete bodybuildere

Rundt 40 prosent av deltakerne på BYO er menn. Johannessen tror mange menn undervurderer treningsformen.

– Noen damer tar med seg mennene sine hit, mange av dem er svære bodybuildere. Flesteparten blir helt satt ut fordi det er så tungt, og må sette seg på siden eller gå ut. De har ikke kommet tilbake, sikkert på grunn av ydmykelse. Det er typisk oss gutter, vi tør ikke være pysete og ydmyke, sier Johannessen. 

Charlotte Møllen startet senteret Bikram Yoga Oslo i 2011, sammen med Reshma Gupta-Erichsen. Hun underviser flere klasser daglig, og tror mange menn sverger til denne treningsformen på grunn av mestringsfølelse. Bikram Yoga er enkelt og passer for nybegynnere, spesielt menn som naturlig nok er stivere enn kvinner.

– Mange menn opplever at yogaen er mye tøffere fysisk enn de hadde trodd. Bikram Yoga er usnobbete og ikke feminint, sier Møllen. Hun legger til at mange av kundene har drevet aktivt med sport tidligere, og bruker yogaen til å reparere skader.

 

Bikram YogaTreningsformen har begynt å slå rot og bre om seg i Norge. Foto: Birte Nystad Magnussen– Overveldende respons

Bikram Yoga, eller hot yoga som det også heter, oppsto da indiske Bikram Choudhury skadet knærne under vektløfting som 20-åring. Han ble fortalt at han aldri ville kunne gå igjen, men skal ha blitt frisk ved hjelp av yoga. Inderen laget derfor 26 enkle yogaøvelser og to pusteøvelser, som er nøye satt sammen slik at hele kroppen blir trent i løpet av 90 minutter. Øvelsene gjøres i et rom med 40 grader og 40 prosent luftfuktighet. Hver time består av de samme øvelsene.

– Det er en veldig trygg måte å trene på. Man risikerer ikke overstrekninger, og man går ikke opp i hodestående og slikt man ser på film, sier BYO-medeieren.

Det var fulle hus fra dag én, og Møllen forteller om en overveldende respons etter oppstarten. Bikram Yoga er langt i fra en nisjepreget trend, og selv om majoriteten er mellom 30 og 50 år, finner en både 13-åringer og 70-åringer på kursene.

– Det er lett å like Bikram Yoga. Det virker, og vil gagne deg på et eller annet plan. Mange har opplevd at det hjelper mot arbeidsnakke, en vond rygg eller søvnproblemer. Det er ingen religiøs eller spirituell vinkling, rett og slett hard trening, med en mental bit.

 

– Trygt, dersom man er frisk og rask

Jonny Hisdal er fysiolog ved sirkulasjonslaboratoriet på Oslo universitetssykehus. Han tror Bikram Yoga er helt ufarlig dersom man er frisk og rask.

– Jeg har opplevd pasienter og andre som er negative til treningsformen. Noen har blant annet besvimt. Man skal være litt obs dersom lufttemperaturen er høyere enn kroppstemperaturen. Det er ikke farlig i små doser, så lenge man ikke holder på for lenge, sier Hisdal, men legger til at folk med hjerteproblemer burde holde seg unna.

Han tror varmen kan være med på å øke sirkulasjonen i kroppen, men vil avkrefte alle rykter om at jo mer en svetter, desto bedre form blir man i.

– En kan sitte inne og sykle med masse klær på, og svette som en gris. Det betyr ikke at man blir bedre trent enn om man sykler ute. Det kommer derimot til å synes på vekten, da kroppen består av 70 prosent vann, sier fysiologen.

Han tror Bikram Yoga er en populær trend for øyeblikket, men at den forsvinner igjen om noen år. Johannessen er uenig i Hisdals spådommer, og forteller at han har store planer om å fortsette.

– Jeg har akkurat kjøpt meg nytt årskort, så jeg kan ikke slutte enda, sier han og spaserer inn i garderoben.

 

 

 

Tags: