Rosenborg er Høgskolens favoritter

Hverken Molde eller Rosenborg har vunnet noe som helst i år. De to gigantene er begge klubber som forventer troféer, og må vinne for å hindre at sesongen blir en fiasko.
Torsdag, 21 november, 2013 - 13:33


Den 107. cupfinalen i norgeshistorien går av stabelen klokken 13.45 på Ullevål søndag formiddag. Billettene er for lengst utsolgt, og det er kun svartebørsbillettene igjen. Årets siste store norske fotballbegivenhet er dermed like populær i år som den alltid har vært.

Elevene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), ser derimot ikke ut til å være blant de som mener dette er høstens store begivenhet:

–  Jeg tror Rosenborg vinner, men jeg kommer ikke til å se kampen, sier 1. kullsstudent Ane Hårseth Holmlund til Journalen.

Arne Scheie kommenterer, og har annonsert til blant annet Aftenposten at det blir hans aller siste kamp som fotballkommentator, uten at dette påvirker kampen for hans del:

– Jeg er bare glad for at vi får en kamp med to lag det er mye trykk rundt. Det blir en begivenhet for seerne, og vi er til for nettopp dem.

Rosenborg er favoritt

Til tross for at det er 25 år siden Rosenborg sist slo Molde i cupsammenheng, mener HiOA-studentene at de allikevel er favoritter foran søndagens oppgjør.

En rask undersøkelse avdekket at det var liten interresse for cupfinalen, men også at samtlige holdt Rosenborg som favoritt. Mattias Rognlied Bergset trekker frem at RBK er mest sultne og revansjelystne etter å kun ha fått med seg ett poeng mot Molde i tippeligasesongen.

– Jeg håper på Molde, men tror på Rosenborg. De forventer troféer i den klubben, og Rosenborg kommer ikke til å akseptere å gå troféløse i en tredje sesong på rad, sa Bergset.

Christoffer Weider, som studerer Idrett, friluftsliv og helse, holder også Rosenborg som en knapp favoritt. Dette begrunner han med at Rosenborg rett og slett har vært bedre i år:

– Bare se på tabellen, påpekte Weider.

Erkerivaler

Molde har stort sett hatt grei motstand på veien til finalen, men måtte ut til straffekonkurranse mot både eneste tippeligamotstander Lillestrøm og adeccoligalaget og fjorårets cupvinner Hødd. Begge gangene greide de å karre seg videre ved hjelp av keeperhelt og nylig landslagsdebutant Ørjan Håskjold Nyland. Rosenborg på sin side, har måttet slå både Tromsø, Vålerenga og Haugesund for å kjempe seg til cupfinalebilletten.

Talspersonen for Rosenborgs supportergruppe Kjernen, Kenneth T. Kjelsnes, gleder seg til cupfinalen mot Molde.

– Vi er veldig glade for den ekstra rammen det gir å møte vår hovedmotstander i cupfinalen, det blir bra, sier han til NRK.no

På spørsmål om hva han tenker rundt kampen, svarer han videre:

– Det blir ingen lett kamp, ingen cupfinale er det. De startet dårlig, men har kommet seg utover høsten, og de er et formlag som kommer til å gi oss trøbbel i finalen.

Lederen for Moldes supporterklubb, Tornekrattet, er mest opptatt av å vinne, og hadde foretrukket at Rosenborg tapte mot Haugesund i semifinalen slik at de møtte Haugesund.

– Men så lenge vi vinner, er det greit. Cupfinalen er høstens høydepunkt.

Grusom statistikk

Tradisjonelt sett er Rosenborg det største fotballaget, og gullgrossisten fra Trondheim havnet også foran Molde på tabellen i år. Allikevel vant Molde siste innbyrdes oppgjør mellom disse lagene, med 1-0 hjemme på Aker Stadion. Bortekampen endte 0-0. Også i cupsammenheng går Molde sterkest ut, og har gått videre alle de tre siste gangene lagene har barket sammen.

Ser man bort ifra de aller nyeste resultatene og cupmøtene, er det statistisk sett stor fordel Rosenborg i innbyrdes møter mellom disse lagene. Siden 1967 har Rosenborg vunnet 45 av de totalt 78 oppgjørene mellom lagene, spilt 11 uavgjort og tapt 22 ganger. Målforskjellen mellom lagene i disse oppgjørene er 144 - 89 fordel Rosenborg.

Særlig siden Aker Stadion ble åpnet i 1998 har statistikken vært forferdelig for Molde, til tross for at de har vunnet de to siste oppgjørene, det siste i oktober etter scoring fra Magne Hoseth. Fasit er 11 tap, 1 uavgjort og 3 seire. Også på Lerkendal går Rosenborg sterkest ut, med 8 seire, 3 uavgjort og 4 tap. Totalt sett de siste 30 kampene i tippeligaen har Rosenborg altså vunnet 19, mot Moldes 7.

Molde forbereder seg nå med Ståle Solbakken i København, og Magne Hoseth ønsker nå å lære fra sist Molde spilte cupfinale i 2010. Da tapte de mot Aalesund.

– Sist gang bodde vi i Molde og dro rett ned til Oslo dagen før finalen, da møtte vi utslitt til finalen og det skal vi ikke gjøre i år, sa Hoseth til Tv 2.

Scheies avskjedskamp

Det ble klart tidligere i år at cupfinalen blir Arne Scheies siste kamp som fotballkommentator. Han sier til NRK at det er en kanonfinale, som blir jevn, og umulig å spå på forhånd:

– Det er to av Norges beste lag som møtes, og så har vi denne rivaliseringen mellom Molde og Rosenborg. Dermed ligger det an til å bli en av de aller største cupfinalehelgene. Det blir tett og jevnt, og dersom jeg skulle tippet ville jeg nok helgardert.

Tags: