Fem nye amerikanske banker konkurs

Totalt 120 amerikanske banker er tatt av finanskrisen hittil i år
Mandag, 9 november, 2009 - 14:12


Natt til lørdag norsk tid ble fem nye banker erklært konkurs i USA. United Commercial Bank (UCB) i San Francisco i California ble bank nummer 120 i år som går under som følge av finanskrisa. Banken hadde 63 filialer i USA, samt en rekke utenlandske avdelinger, blant annet i Shanghai og Hong Kong, melder CNN money.

Overtatt av konkurrenter

Resten av bankene er lokalisert i Georgia, Michigan, Minnesota og Missouri, og samtlige blir tatt over av andre lokale banker. I følge nyhetsbyrået Reuters var United Commercial Bank en av de største bankene i California, med over 11,2 milliarder dollar i kapital. Dette tilsvarer rundt 638 milliarder norske kroner. Nå blir alle filialene, samt den internasjonale driften, overtatt av en konkurrenten fra samme stat.

Tjener på andres konkurs

Konkurrentens navn er East West Bank of Pasadena. Banksjefen i denne banken, Dominic Ng, så på situasjonen som en fantastisk investeringsmulighet, og takket ja til å overta den konkurse bankens virksomhet. Han uttalte til Reuters at dette var “a transformational event”, altså et avgjørende tiltak som ville føre til store positive ringvirkninger for banken. Med en økning i kapital på 6,5 milliarder dollar (370 milliarder norske kroner) som følge av overtakelsen, er East West Bank of Pasadena er nå nest største uavhengige banken i California.

Kundene ikke berørt

Kundene til UCB skal ikke bli berørte som følge av konkursen. På bankens hjemmesider forklarer de at all virksomhet er flyttet til East West. Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), et selskap som forsikrer bankinnskudd for sine medlemmer, har dessuten samlet informasjon om nedleggingen av selskapene på sine sider De kan fortelle at kontoene vil fungere som før, og at minibanker og nettbanktjenester fortsatt er tilgjengelige. Sjekker vil fortsette å fungere som normalt, alt for å gjøre overføringen minst mulig smertefull for kundene.

Færre konkurser i vente

I gjennomsnitt har 11 banker i USA kollapset hver måned i år, og myndighetene er bekymret. Selv om det var fryktet at resultatene for tredje kvartal i år kom til å bli fatale, viste tallene at økonomien kan være på bedringens vei. Likevel fortsetter bankene i USA å gå konkurs. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til Journalen at antall konkurser sannsynligvis ikke kommer til å øke:
- Selv om økonomien kommer seg, vil nok mange banker komme til å bli slått konkurs en tid fremover. Men jeg tror ikke det vil bli flere enn de som i gjennomsnitt gå konkurs hver måned i dag, forteller han.

 

 

Emneord: