Den 1. desember er røykvarlserdagen. Foto: Hanna Johre

Årets røykvarlserdag nærmer seg

– Det handler om ens eget og andres liv, sier informasjonssjef for brann- og redningsetaten.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 12:45

– Man kan ikke sikre seg hundre prosent mot at branner oppstår, men vi kan sikre oss å få et så tidlig varsel om mulig, sier Sigurd Folgerø Dalen som er informasjonssjef for brann- og redningsetaten. 

Han understreker viktigheten av å ha nok fungerende røykvarlsere i boligen. 

– Det handler jo til syvende og sist om ens eget og andres liv, sier Folgerø Dalen. 

Man er pålagt å ha én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Informasjonssjefen for brann- og redningsetaten mener dette blir knapt.

– Man må tenke hensiktsmessig. Anbefalingene våre er å ha det i alle oppholdsrom, soverom og i gangen, sier Folgerø Dalen. 

På tide med batteribytte


Elias Andre Schultz (19) tester brannvarsleren for første gang. Foto: Hanna Johre 

Den 1. Desember er årets brannvarslerdag. Da annbefales alle å bytte batteri i røykvarlserne hjemme. Oppmot 8 av 10 nordmenn mellom 50 og 99 år sjekker røykvarsleren årlig, bare litt over halvparten av de under 30 år sier det samme, ifølge NTB

Elias Andre Schultz har nylig flyttet hjemmefra til et kollektiv og har aldri sjekket røykvarsleren. Likevel har han god kontroll på brannvernet i leiligheten. 

– Vi har fire brannvarlsere, én i hvert rom utenom kjøkkenet, også har vi to brannslukkingsapparater, sier Schultz. 

Delt ansvar

Ifølge husleieloven er huseier ansvarlig for at det finnes varlsing- og slukkerutstyr, men leietaker må sørge for vedlikehold og testing av røykvarlsere. Studentboligene til SiO har brannalarmannlegg som varsler direkte til nødetatene. 

– SiO foretar årlig kontroll av alt brannteknisk utstyr. Kontrollen utføres av leverandøren, sier boligdirektør i SiO, Gunn Kirsti Løkka. 

Unngå branner i jula 

Informasjonssjef for brann- og redningsetaten har flere råd for å unngå branner nå som jula nærmer seg. 

– Ikke stress, vær våken og tilstede når du bruker levende lys og elektriske artikler, sier Folgerø Dalen. 

Han påpeker at man bør være bevisst på brannsikkerhet når man pynter til jul. 

– Tenk over hvordan du pynter hvis du skal bruke levende lys og kranser som hører med i desember, og unngå å lage et bål av pynt i stua, sier Folgerø Dalen. 

Emneord: