Økologisk mat er produsert på en miljøvennlig og bærekratig måte. Et eksempel på økologisk landbruk er å la husdyr gå ute på beite. Foto: Julie Sandbraaten

Ønsker økologisk mat til studentpriser

Økologiske produkter blir stadig mer populært. Studenter ved OsloMet ønsker at det skal være rimeligere å få tak i god økologisk og bærekraftig mat.
Mandag, 25 november, 2019 - 14:55

Norge er et av landene i Europa som bruker minst antibiotika i dyrefor. I resten av verden produseres mat billig, men litebærekraftig. De ser nå til det norske landbruket som et eksempel. 

Hvor mye vil man betale for bærekraftig mat?

Direktør i Norsk Landbrukssamvirke Ola Hedstein forstår at det er vanskelig for studenter å kunne kjøpe billig økologisk mat.


Se etter Ø-merket i Norge, Debio-merket eller EU- merket for økologi når du skal kjøpe kjøtt. Foto Julie Sandbraaten

– I Norge har vi et landbruk av liten skala, så det er vanskelig å kunne se for seg at at vi skal kunne produsere store mengder rødt kjøtt for en billig penge og distributere dette til resten av verden. I Norge bruker vi svært lite antibiotika i kostholdet til husdyr, så hvis kjøttet du kjøper er merket med NytNorge eller lignende, så er kjøttet godt produsert. Nesten alt kjøtt vi produserer i Norge holder en høyere standard enn kjøtt fra Europa, forteller han.

For stive priser for studenter

I kantina i P52 kommer Journalen i kontakt med OsloMet-student Tine Ekeberg. Hun forteller at det er svært viktig for henne at maten hun kjøper er bærekraftig. Men hun synes prisen på mange produkter er stive.

– Jeg vil at dyrene jeg kjøper kjøttet til har hatt et godt liv, og at grønnsakene jeg kjøper ikke skal være sprøytet med masse rare kjemikalier som jeg ikke klarer å uttale, forteller hun.

Har du noen formening om prisen på økologiske produkter?

–  Jeg syntes prisen er for høy. Hvis landbruket i Norge ønsker at vi skal kjøpe mer økologisk så må jeg jo ha råd til å kjøpe produktene deres. Merker som Kolonihagen er jo kjent for å ha mye sunt og økologisk, men jeg har ikke mulighet for å betale 150 kroner for en nakkekotelett. 

Du syntes det ikke er verdt pengene for å støtte en god sak som økologisk matproduksjon?

– Jeg vil jo egentlig svare ja på det spørsmålet, men som student så lever jeg fra hånd til munn. Jeg må kjøpe de billigste produktene, og når det kommer til kjøtt så blir det noen ganger ikke de mest etiske produktene. Jeg prøver så godt jeg kan. 

 

 

 

Emneord: