Ble truet med vold da han filmet politiet

Journalister i Hellas har ikke lov til å fotografere politiet. TV 2-reporter Øystein Bogen ble truet med bank da han filmet en politirazzia.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:36

– Det var horribelt å se hvordan politiet behandlet de stakkars menneskene, sier TV 2-reporter Øystein Bogen.

Han var i Hellas i 2011 for å lage en reportasje om de ulovlige innvandrerne som kom til landet. Bogen opplevde at de såkalte «razziaene» politiet utførte mot innvandrerne, var ren trakassering. Bogen og kamerateamet ble jaget fra skanse til skanse da de forsøkte å dokumentere hendelsen.

– Med en gang vi forsøkte å filme razziaen, ble vi truet med vold, sier Bogen.

Ifølge gresk lovskal ikke politiet eller politiske demonstrasjoner fotograferes, med mindre man har en tilltatelse fra myndighetene. Dette er fordi staten ønsker å beskytte politiets identitet.

 

– Politivold er en selvfølge

Bogen arbeidet sammen med den greske journalisten Emmy Dimitrakopoulou. Dimitrakopoulou har tidligere vært sjefredaktør for den greske TV-stasjonen ERT. Hun har gjort de samme erfaringene som TV2-journalisten, og hevder at politivold er en selvfølge i Hellas og at noen politimenn liker å banke opp folk. Dimitrakopoulou har selv fotografert journalister som har blitt angrepet. Samtidig presiserer hun at det også finnes habile politimenn.

– Det finnes gode og dårlige politimenn, akkurat som det er gode og dårlige journalister, sier den greske journalisten.

Emmy Dimitrakopoulou forteller at majoriteten av polititjenestemennene er unge, tidligere arbeidsløse som gikk til politiet for å finne arbeid. Hun opplever at de uerfarne politifolkene kan ha problemer med å kontrollere seg når det oppstår demonstrasjoner og kaos.

– I tillegg kom finanskrisen, som gjorde at antallet demonstrasjoner eksploderte. Politiet har fått mye å hanskes med, og de har fått behov for større styrker. De har brukt unge og uerfarne politimenn, og dette har bidratt til flere tilfeller av vold.

Førstekonsulent for Den greske ambassaden, Foivos Angeletos, mener derimot politivolden har skjedd ved en feiltagelse i situasjoner der journalistene selv har deltatt i demonstrasjoner. Videre sier ambassaden at påstandene om vold og trusler er overdrevne, og at politiet har tatt selvkritikk i de tilfellene de har vært voldelige eller truende mot journalister.

Stor forskjell på Norge og Hellas

TV 2-reporteren mener at fotoforbudet er den største forskjellen mellom Hellas og Norge. Øystein Bogen forteller at det er vanskelig å avdekke og dokumentere overgrep fra politiets side når journalister ikke har lov til å filme eller fotografere det som skjer. Dersom journalisten får tatt et bilde av situasjon, er det ulovlig å publisere det.

– Man kan selvsagt gå rettens vei dersom pressen har en virkelig god grunn for å fotografere, men dette er krevende, sier Bogen.

Omsider fikk Øystein Bogen og kamerateamet en offentlig tillatelse til å filme politiet, og ifølge TV 2-reporteren er det sjelden dette utdeles. Likevel løste ikke tillatelsen alle problemer, og de norske journalistene opplevde fortsatt å bli truet.

Truet med fengsling

I fjor var journaliststudent ved Høgskolen i Oslo, Torstein Bøe, i Athen for å fotografere i forbindelse med parlamentsvalget. Da Bøe knipset et bilde av noen politimenn, ble han truet med fengsling dersom han ikke fortalte hva bildene skulle brukes til.

– Politiet ble veldig overrasket da jeg fortalte at vi ikke har et slikt forbud i Norge.