Den virkelige greske tragedien

Hellas anses som demokratiets vugge, men har de siste hundre årene vært preget av borgerkrig, okkupasjoner, militærkupp og økonomiske problemer.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:36

Siden Hellas fikk uavhengighet i 1830 etter 400 år under Det ottomanske riket, har landet vært alt annet en stabilt. Noe av dette kan skyldes mangel på utvikling under det ottomanske styret.

Spesielt siden balkankrigene for omtrent hundre år siden, har landet vært i ubalanse, både politisk og økonomisk. Mye misnøye blant folket har resultert i flere folkeavstemminger vedrørende monarki og republikk.

Hellas var av de landene som ble hardest rammet av ødeleggelser under 2. verdenskrig.  Kun drøye 20 år senere utførte en gruppe offiserer statskupp, og Hellas var en militærjunta fra 1967 til 1974.

Se tidslinje over Hellas’ nyere historie her.

Økonomiske problemer

Det er heller ikke første gang Hellas sliter økonomisk. Etter 2. verdenskrig opplevde Hellas store økonomiske problemer, hvilket skapte en splittelse og påfølgende borgerkrig.

Kun 30 år etter juntastyret håpet mange at å vedta EU-grunnloven ville føre til positive forandringer i landet, men siden 2004 har det kun gått nedover.

Våren 2010 bekrefter statsminister George Papanderou at Hellas har bedt om krisehjelp fra IMF og EU. Tre år er gått siden den gang, men situasjonen er ikke bedret.

 

Hvorfor kollapset den greske økonomien?

Få en forenklet forklaring på finanskrisen i Hellas her.

Eurokrisen på to minutter by Jakop Nielsen

 

faktaHellas

Offisielt språk: Gresk

Areal: 131,957 km

Innbyggertall: 10 772 967 (hvorav 20 prosent over 65 år)

Styreform: Parlamentarisk republikk

Statsminister: Antonis Samaras (Nea Demokratia)

Religion: Gresk-ortodoks 98 prosent

Kilde: CIA – The World Factbook