– Egypt er fremdeles i en overgangsfase

Den egyptiske ambassadøren vedkjenner at ikke alt er perfekt i Egypt, men han mener at den nye grunnloven gir mer frihet til pressen.
Torsdag, 16 mai, 2013 - 12:18

Ashraf El-Mouafi har vært ambassadør i Norge siden 2011. Han ble dermed innsatt som ambassadør etter at Det muslimske brorskapet kom til makten i Egypt.

El-Mouafi vedkjenner at det har vært en kaotisk periode siden Mubarak ble styrtet, og betegner situasjonen omtrent som en unntakstilstand.

– Vi har fått på plass en folkevalgt president, og en grunnlov. Men vi er fremdeles i en overgangsfase. Det tar tid å bygge opp et nytt samfunn, sier han.

– Ikke sensur i Egypt

Ambassadøren hevder i intervjuet med Journalen at det ikke finnes sensur i Egypt. Videre sier han at  de mange arrestasjonene den siste tida rett og slett skyldes at det har kommet klager på journalistene.

– Bare ni av 30 klager på journalister har kommet fra myndighetene. De resterende har kommet fra privatpersoner. Ytringsfrihet er noe nytt i Egypt, og når journalistene kan skrive hva de vil er det mange som reagerer på det.

Les mer om arrestasjonene i  saken “Stadig flere journalister blir anmeldt for å fornærme presidenten”.

Ambassadøren mener pressefriheten og ytringsfriheten også kom litt brått på journalistene, som ifølge ambassadøren ikke alltid er profesjonelle nok.

– Det er greit å kritisere både presidenten og myndighetspersoner. Men du kan ikke skrive at noen er korrupte uten å ha bevis for det, sier han og påpeker at selv om journalistene avhøres, blir de ikke fengslet eller dømt.

Innrømmer passivitet når det gjelder trakassering

Under og etter revolusjonen har flere kvinnelige journalister opplevd seksuelle overgrep og trakassering under dekningen av hendelsene i Egypt. Seksuell trakassering har lenge vært et problem i Egypt, og ifølge ambassadøren er det noe myndighetene tar på alvor. Han innrømmer likevel at politiet har gjort lite for å forhindre trakassering og overgrep på Tahrirplassen.

– Etter revolusjonen er politiet redde for å gå inn der, i frykt for å bli angrepet av demonstrantene. Derfor holder de seg unna plassen, noe som gjør at kriminelle benytter anledningen til å angripe andre. Det finnes likevel grupper som griper inn, frivillige grupper, sier han.

Han understreker også kvinnenes viktighet og deltakelse i revolusjonen.

En medierevolusjon

Mye av planleggingen av demonstrasjonene i forkant av den egyptiske revolusjonen skjedde på nett og i sosiale medier. Det var en unik åpenhet om det som skjedde, ifølge El-Mouafi .

– Alt lå ute. Sikkerhetstjenesten kunne gå inn på både Facebook og Twitter og lese, men de kunne ikke gjøre noe. Det var ingen hemmelige møter eller konspirasjoner, alt var åpent og tilgjengelig for alle.

Hør ambassadør El-Mouafi utdype sine synspunkter: