Egyptiske journalister får sikkerhetskurs

Som en del av arbeidsdagen opplever journalister vold og trakassering. Nå skal 160 av dem kurses i sikkerhet og førstehjelp.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:05

Det internasjonale Røde Kors og den egyptiske journalistorganisasjonen signerte i fjor under på en avtale som skal gi egyptiske journalister trening i førstehjelp og sikkerhet når de dekker demonstrasjoner, konflikter og valg.

En innføring i internasjonal humanitær rett og internasjonale Røde Kors-og Røde Halvmåne-bevegelsen er også viktig for journalister slik at de er klar over sine rettigheter, mener Røde Kors. Over 160 journalister, fordelt på åtte kurs, skal få opplæring og trenes.

Den 4.april 2012 ble det holdt en konferanse om sikkerhet og beskyttelse av journalister i Midtøsten og den arabiske verden. Konferansen i Kairo ble ledet av den internasjonale journalistføderasjonen IFJ, og formålet med konferansen var å skape forståelse for sikkerhet for journalister i den arabiske verden.

Drept på jobb

I desember i fjor ble den egyptiske journalisten  Al-Hosseiny Abu Deif drept da han dekket en demonstrasjon utenfor presidentpalasset i Egypt. At journalister drepes hører til sjeldenhetene, men det er ikke uvanlig at journalister angripes i sammenstøt mellom demonstranter.

Sent i april ble minst 11 journalister skadd da de dekket sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Det muslimske brorskapet. Måneden før ble 14 journalister angrepet.

Blir ikke straffet

Det er farligere og mer fiendtlige miljøer journalister står overfor i Midtøsten nå. Ofte blir ikke voldshandlinger utført mot journalister ettersøkt, og de som står bak slipper ustraffet fra handlingene. Det samme gjelder personer som trakasserer kvinner og kvinnelige journalister.

Ingen har blitt dømt for voldshandlingene mot journalister den siste tida, ingen er heller dømt for drapet på Al-Hosseiny Abu Deif.

Formålet med sikkerhetstreningen er å forstå risikoen for å beskytte seg i farlige soner, lære om stresshåndteringsteknikker, håndtere grunnleggende førstehjelp og få tips og råd.

fakta

 

 

 

 

 

 

 

Det oppfordres til at journalister:

- ber folk komme til dem, istedenfor at journalistene går til intervjuobjektene.

- unngår å være alene.

- ikke entrer bygninger.

- drar flere sammen.