Et nasjonalt og lukket internett

Iranske myndigheter utvikler et nasjonalt intranett.
Onsdag, 8 mai, 2013 - 14:34

I august 2012 annonserte iranske myndigheter at de var i gang med å opprette et intranett, et nasjonalt og lukket nettverk. Planen var at alle datamaskiner i hele Iran skulle være inne i dette nettverket innen mars 2013.

Nå, to måneder før det kommende valget, sier analytikere at dette nettverket snart er i posisjon til å stenge ute hele landet fra det globale internettet. Allerede i august i fjor var myndighetene i gang med å gjøre banker, byråer, universiteter, bedrifter og militæret utilgjengelig fra internett, meldte Al Jazeera.

Tryggere nett

– Planen er å lage en raskere, sikrere og billigere måte for iranske brukere å få tilgang til iranske nettsider, fortalte IT ekspert Pouya Nasirabadi til Al Jazeera i fjor, om hvorfor regjeringen gjør dette.

Han sa samtidig at iranere fortsatt ville ha tilgang til utenlandske nettsider, men at det ville være vanskelig å få tilgang til enkelte sider etter regulering fra de iranske myndighetene.

- Det er spesielt nettsidene til de nasjonale olje- og gasselskapene, og atomselskapene, som må være tryggere. Dette blir selvsagt tryggere om disse utelukkes fra det globale nettverket. Det er heller ikke nødvendig at disse sidene er tilgjengelig for resten av verden, sa Nasirabadi.

Selv om myndighetene sier at tilgangen til det globale internettet ikke vil forsvinne, frykter kritikerne at dette er en mulighet for myndighetene til å lage en slags “switch off”-knapp til resten av verden.

I full gang

Mye tyder på at tilgangen til internett allerede er begrenset. I flere måneder har brukere av iranske sosiale medier opplevd meldinger om treg nedlastningstid og begrenset tilgang.

Ifølge BBC er det mange som skylder på en gammel og utdatert internettinfrastruktur, og at det er myndighetene som må ordne opp i dette. Andre skylder på myndighetenes plan om å opprette intranettet.

- Når vi blir gamle, kan vi fortelle våre barnebarn om tiden da en demon kom og nasjonaliserte internettet, skrev Habil, en sint internettbruker fra Teheran.

Allerede da president Mahmoud Ahmadinejad kom til makten for åtte år siden, uttalte de iranske myndighetene at de hadde en plan om å utvikle et slikt intranett, og mye tyder på at denne prosessen snart nærmer seg slutten.

faktaIran og internett:

- 36,5 millioner internettbrukere i Iran i 2011. Dette er nesten halvparten av befolkningen. (InternetWorldStats.com)

- Internett-aktivister og bloggere har blitt arrestert.

- Det finnes tusenvis av blogger I Iran. Offisielle personer, inkludert president Mahmoud Ahmadinejad, har blogger. 

- Siden presidentvalget i 2009 har det pågått blokkering av nettsider. (Commitee to Protect Journalists)

- Iranske myndigheter utøver teknisk konrtoll i form av filtreriing, og denne sensuren går ofte på politiske og menneskrettighetssaker.

- Andre blokkerte sider inkluderer Facebook, Twitter, MySpace, Flickr og YouTube.

Kilde: BBC