Etterlyser balanse i mediene

Etter kuppforsøket i 2002 ble debatt erstattet av politisk ensidige framstillinger, ifølge Venezuelas ambassadør til Norge.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:41

Ambassadør José Sojo etterlyser flere programmer og medier som viser begge sider av en sak, og henter inn motforestillinger og tilsvar. Han mener at de private nyhetsmediene er for ensidige, og sympatiserer med opposisjonen uten å informere om hva som foregår.

Sojo tar imot Journalen på ambassaden i Oslo. På veggen henger et portrett av den nylig avdøde presidenten, Hugo Chávez, og et stort flagg står på gulvet. På stumtjeneren har han hengt opp en fritidsjakke i nasjonalfargene gul, rød og blå.

 

Omtalte ikke dødsfall

Torsdag 9. mai døde en regjeringstilhenger av skadene han ble påført under en demonstrasjon etter valget 14. april i år. Dødsfallet ble ikke nevnt i noen av de store private mediene, slik som avisene El Nacional og El Universal, eller TV-kanalen Globovisión.

José Sojo mener det er en bevisst taktikk fra mediene at de ikke skriver om skadene og dødsfallene som opposisjonstilhengerne har forårsaket.

– Det er denne manglende omtalen av våre døde som fikk nyvalgt president Nicolás Maduro til å be TV-kanalene definere om de støtter nasjonen eller kuppmakerne, fordi det minnet ham om tilstandene i mediene rundt kuppet i 2002, sier ambassadøren.

Få nøytrale medier

Det finnes mange aviser i Venezuela, men få er objektive. Foto: Globovision/FlickrDet finnes mange aviser i Venezuela, men få er objektive. Foto: Globovision/FlickrI en studie av nyhetsmediene i Venezuela, utført av Conatel i 2012, kommer det fram at bare fem prosent av mediene er balanserte. Resten sympatiserer enten med opposisjonen eller med myndighetene.

Det har kommet mange nye aviser, radio- og TV-kanaler de siste årene, men mediebildet er veldig polarisert.

De offentlige kanalene viser myndighetenes perspektiver, mens de private nyhetsmediene primært representerer opposisjonens synspunkter. De nye lokalradio- og TV-kanalene er statsstøttet og støtter også myndighetene.

Ambassadør Sojo nevner programmet «Debatt», sendt på den privateide kanalen Globovisión som et eksempel. Før kuppet debatterte en tilhenger av regjeringen med en motstander. Etter kuppet er det to motstandere av regjeringen som diskuterer.

– Globovisión sine journalister har blitt politiske aktører. Kanalen sier at de har 24 timer med informasjon, men det er 24 timer sett gjennom én linse, og den er anti-myndighetene, sier Sojo.

Se ambassadør Sojo fortelle om sitt syn på den venezuelanske pressen:

 

Endret politisk linje

Medieforskeren Andrés Cañizáles mener at TV-kanalene har følt seg presset til å vie mer tid til myndighetspersoner, men at de fremdeles ikke er kritiske til verken myndighetene eller opposisjonen.

– Før hadde Venevisión debattprogrammer på formiddagen, men nå har de erstattet det med tarotkort og astrologi, sier Cañizáles.

De to TV-kanalene Venevisión og Televen har fått mye oppmerksomhet for å ha endret sin redaksjonelle linje etter kuppforsøket i 2002. Nå slipper myndighetene til mye mer enn de gjorde før.

Ambassadør Sojo mener at kanalene har gjort dette for å øke troverdigheten sin, ved å vise begge sider av en sak.

Lite sannhetssøkende

­– Man kan skrive at presidenten er uintelligent, ukultivert, og at han er bussjåfør og dermed ikke kvalifisert til å være president. Bare det at man kan skrive slikt om en nyvalgt president, viser at det finnes pressefrihet, sier ambassadør Sojo.

Den nyvalgte presidenten, Nicolás Maduro, har bakgrunn som bussjåfør og tillitsvalgt. Han har blant annet jobbet som sjåfør for Chavéz.

Frilansjournalisten Juan José Faría mener at staten har skylden når journalistikken blir for ensidig. Ifølge ham er ikke staten god nok til å garantere journalistenes sikkerhet. Det fører til en selvsensur som blant annet begrenser hvilke saker som blir dekket.

– Journalistikken er i en veldig dårlig situasjon. Det er veldig få undersøkelser av korrupsjon og organisert kriminalitet.

faktaStadig flere kanaler i Venezuela

Radiokanaler

1998: 331 private – 11 offentlige

2012: 499 private – 83 offentlige – 247 lokalradioer

TV-kanaler som sender på analogt nett

1998: 36 private – 8 offentlige

2012: 67 private – 13 offentlige – 38 lokal-TV-stasjoner.

Kilde: Conatel