Fengslet for å vanære profeten på Facebook

Tunisiske myndigheter bruker lovverket for å begrense ytringsfriheten
Fredag, 10 mai, 2013 - 13:52

Jabeur Mejri og Ghazi Beji er begge dømt til syv og et halvt års fengsel for å ha ytret sine meninger om islam og fornærmet muslimer gjennom Facebook.

I tillegg til fengselsstraffen er de to mennene dømt til å betale en bot på 1200 tunisiske dinarer, som tilsvarer rundt 4500 norske kroner. Den 25. april 2013 ble Mejris og Bejis dom opprettholdt.

Mejri postet i mars 2012 to karikaturtegninger av profeten og islamkritiske tekster på nettsamfunnet Facebook. Mejris advokat skal ha understreket at tiltalte var klar over at respekt for det hellige er viktig.

Ghazi Beji publiserte islamkritiske tekster. Beji rømte fra Tunisia, og har oppholdt seg i flere land etter at dommen på syv og et halv år ble kjent i mars 2012.

Tunisiske mydigheter har gjentatte ganger brukt artikkel 121 (3) og 226 i  lovverket for å begrense ytringsfriheten i landet, skriver amnesty.no.

Stor internasjonal støtte

Dommen mot Mejri og Beji har blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International. De mener dommen er et brudd på ytringsfriheten. En rekke støttegrupper er opprettet på flere nettsamfunn for å støtte Mejri og Beji.

Ina Tinn i Amnesty Norge, mener situasjonen for Mejri og Beji viser at ytringsfriheten ikke står sterkt i Tunisia.

– Det å kneble yringer og kritikk mot makten er veldig alvorig. Det er vanskelig å ha en fri debatt i Tunisia, når yrtingsfriheten er under angrep, sier Tinn.

 

skjermdump facebookDet finnes flere støttegrupper for Mejri på sosiale medier. Skjermdump: Facebook


 

– Vi er klar over at det er viktig å respektere de hellige verdiene, men denne dommen er uvanlig brutal, sier en av mennenes advokat, Ahmed Msalmi til AFP.

Advokaten sammenligner dommen med tortur. Nå er Jabeur redd han blir glemt:

– Han er deprimert og utslitt etter å ha sittet er år i fengsel, og frykter at han ikke vil huskes lenger, sier Tinn til Journalen.

Amnesty ber folk ta til ordet for å gi Jabeur en ny sjanse.

Brukte sosiale medier for kritisk blikk

Storbrittannias ambassadør til Tunisia, Christopher O’Connor, blogger om situasjonen i landet.
 
– Da jeg kom til Tunisia var mediene mer kontrollert enn i noe annet land jeg har vært i. Hver eneste forside hadde en hyllest til presidenten, og hver eneste kronikk lovpriste regimet, skriver han i et blogginlegg.

O’Connor søkte mot sosiale medier og blogger for å se borgerjournalistenes kritiske blikk, og få et bedre bilde av hvordan situasjonen egentlig var.

Nakenbilde og blasfemisk film

Jabeurs tilfelle er et eksempel på mangelen på ytringsfrihet i Tunisia. Men det er flere som har opplevd å bli strupet.

En avisredaktør risikerer fengslel for å ha publisert et nakenbilde. En TV-sjef måtte møte i retten etter å ha sendt den påstått blasfemiske filmen “Persepolis”.

 Det ble også store protester etter at en kunstutstilling inneholdt en skulptur av en tildekket kvinne, og et bilde av insekter som stavet bokstavene “ALLAH”.