Gerilja og diktatur preger Ugandas historie

Landets historie er sterkt preget av Idi Amins brutale diktatur og påfølgende geriljakriger.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:45

Pressefrihetens kår i Uganda i dag henger tett sammen med landets historie. Under Idi Amin og Milton Obotes styre var pressefriheten minimal, og de fleste er enige om at situasjonen under dagens president er betraktelig mye bedre enn det har vært tidligere. Likevel hindres fortsatt mange journalister i å skrive fritt.

Kristendommen står sterkt i Uganda, noe som kan være grunnen til streng lovgivning rundt nakenhet og nulltoleranse for homofili. Kritikk mot styret blir fortsatt slått hardt ned på, selv om det ikke lenger er diktatur i landet.

 

Sammensatt land

Den afrikanske republikken Uganda ligger nord for Victoriasjøen og grenser til Kongo i vest, Sudan i nord og Kenya i øst, samt Tanzania og Rwanda i sør.

Før koloniseringen var Afrika en verdensdel bosatt av nomader, folkegrupper som vandret fra sted til sted, uten noe fast landområde. Uganda er i dag sammensatt av 20 ulike folkegrupper, siden landet ble et offer for kolonimaktenes opptegning av landegrenser i Afrika.

Landet har i dag verdens nest yngste befolkning hvor nesten 50 prosent er under 25 år og med en medianalder på 15 år. Folketallet er nærmere 33 millioner.

Militærkupp og borgerkrig

Uganda 10På 80-tallet var Uganda preget av borgerkrig. Foto: Flickr/ US army africaUganda var tidligere en britisk protektorat, men ble selvstendig i 1962. Ni år senere, i 1971, kom Idi Amin til makten gjennom et militærkupp. Han satt med makten i åtte år og står bak en av historiens verste folkemord.

Grunnet de politiske forholdene led Ugandas økonomi voldsomt, og fattigdom og sult ble et stort problem grunnet korrupsjon og undertrykkelse.

I første halvdel av 1980-årene var det borgerkrig. Krigen varte frem til 1986 da nåværende president, Yoweri Museveni, grep makten. Etter hans maktovertakelse ble Uganda styrt av folkevalgte representanter, dog uten partitilhørighet.

Det ble ikke forbudt å opprette partier, men det var ikke lov å stille til valg som en representant for et parti.

 

Afrikas verste diktator

Idi Amin tok makten i Uganda i 1971 ved et militærkupp og utnevnte seg selv til president på livstid og var landets diktator i frem til 1979. Han regnes som en av Afrikas verste diktatorer, og blir ofte sammenliknet med ledere som Hitler og Himmler. Brudd på menneskerettighetene, politisk undertrykkelse og etnisk forfølgelse karakteriserte politikken hans.

DiktatorIdi Amin har blitt kalt Slakteren fra Uganda. Foto: Flickr/DonDahlmannHan kvittet seg i hovedsak med etniske grupper, religiøse ledere, journalister, kunstnere, byråkrater, dommere, advokater, studenter, intellektuelle og kriminelle. Det er vanskelig å anslå hvor mange som mistet livet under Amins regime, men det sies å være mellom 100 000 og 500 000 mennesker.
 

I 1972 utviste han store deler av landets asiatiske befolkning. Asiatene hadde stor innflytelse på håndverk og handel, så konsekvensen ble at Ugandas økonomi ble lagt i ruiner.

Idi Amin innledet en etnisk rensing av konkurrerende stammer og etniske grupper, særlig grupper som støttet hans forgjenger, Milton Obote. Terrorregimet førte til at mange mistet troen på afrikansk nasjonalisme og selvstyre.

Motstand mot Amin

Dagens president i Uganda, Yoweri Museveni, startet sin politiske og militære i 1970, da han ble med i daværende president Dr. Apolo Milton Obotes militære etteretningstjeneste. Da Idi Amin kom til makten i 1971, flyktet Museveni til Tanzania sammen med Milton Obote. Derfra jobbet de hardt for å fjerne Amin som president.

Uganda 11Foto: Flickr/ Africa renewalI 1978 slo alle motstandsbevegelsene i Tanzania seg sammen, og angrep Uganda og Amin, noe som førte til at de styrtet hans regime i april 1979. Milton Obote ble utnevnt til ny president, gjennom et heller tvilsomt valg, som Museveni ikke ville anerkjenne.

Yoweri Museveni ble president i januar 1986, etter tøffe kamper i hovedstaden Kampala.

Da han overtok hadde Uganda lidd av vanstyre i over 20 år, og Museveni prøvde å samle folket, med en regjering med bred etnisk base.

Han jobbet også mye for HIV- og AIDS-problematikken, og landet ble stort sett roligere. Dette gjorde at han fikk mye støtte internasjonalt.

I 1996 ble han for første gang valgt som president på lovlig vis, med 74 prosent av stemmene, og valget ble betegnet som gyldig av internasjonale observatører. I 2001 ble han gjenvalgt, med 69 prosent av stemmene, og i 2006 endret han grunnloven slik at han kunne bli gjenvalgt for tredje gang. De siste to valgene har vært omstridt.

“Kony 2012”

Joseph Rao Kony er leder for den mystiske og kristenfundamentalistiske geriljagruppen Lord’s Resistance Army (LRA), som tidligere opererte i Uganda. I begynnelsen jobbet gruppen mot undertrykkelse i landet, men etter hvert gikk de over til å ville gjøre Uganda til et teokrati, en styreform hvor religion og tro spiller en stor rolle. Kony ser på seg selv som en talsperson for gud, og et slags medium.

Kony 2012Kampanjen Kony 2012 spredte seg som en farsott på sosiale medier. Foto: Flickr/ InformatiqueKony er anklaget av myndighetene for å ha bortført rundt 66.000 barn, som han har gjort til sexslaver og soldater i sin egen hær.

I 2005 ble Kony tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Krigsforbryterdomstolen i Haag, men har enda ikke blitt arrestert.

Fra 2006 sluttet LRA å operere i Uganda, og man tror at de nå holder til i Kongo eller Sudan.

I 2012 gjorde gruppen Invisible Children et stort stunt på sosiale medier, med aksjonen “Kony 2012”. De lagde en kampanjevideo som ble sett av over 97 millioner ganger på Facebook. Kampanjen fikk stor oppmerksomhet verden over, men Kony er fremdeles ikke arrestert.

 

faktaFakta Uganda:

 

Befolkning: 34,51 millioner (2011)

Offisielt språk: Engelsk, men det snakkes også flere lokale dialekter

Hovedstad: Kampala (2,2 millioner innbyggere)

Nasjonaldag: 9. oktober

Brutto nasjonalprodukt (BNP): 17 milliarder dollar (2010)

Religion: Hovedsakelig kristendom med 33 prosent katolikker og 33 prosent protestanter. 16 prosent er muslimer.

Spedbarnsdødelighet: 6,6 ‰

Gjennomsnittlig levealder: 54 år.

Fødselsrate: 6,7 barn per kvinne (2000)

Klima: Tropisk regnklima med middeltemperatur 22-23 gr. C

Analfabetisme: 43,2 % (gjennomsnittlig andel, personer over 15 år)

Ekstrem fattigdom: 28,7 % av befolkningen lever på under en dollar om dagen. 38 prosent av befolkning lever under fattigdomsgrensen.

Næring: Jordbruk, med naturlig gode forutsetninger for matproduksjon. I tillegg kvegdrift og  fiske, og enkelte mineralforekomster og noe stålproduksjon.

Kilder: CIA Worldfactbook, UDs landsider, globalis.no