Jages, trues og bankes av høyreekstreme

Journalister har ved flere anledninger blitt truet og banket opp av aktivister fra partiet Gyllent Daggry. Presseorganisasjonen Reportere uten grenser er bekymret.
Onsdag, 15 mai, 2013 - 15:52

Oppslutningen til det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry vokser i Hellas. Samtidig blir journalister angrepet stadig oftere.

– Med en gang jeg tok frem kameraet for å ta bilder, ble jeg jaget av en gruppe på fem. De tok meg igjen og banket meg med kjeppene sine, forteller Gil Shefler til Reportere uten grenser.

Han er fotograf for Jerusalem Post, og ble angrepet etter å ha tatt bilder av maskerte aktivister som angrep innvandrere.

– Dette skjedde i fullt dagslys, men politiet brukte 20 minutter på å komme, forteller Shelfer videre.

Angrepet i fjor endte med et sykehusopphold for den israelske fotografen, med skader i brystet og hodet.

Stadig voksende oppslutning

I rapporten “Freedom of the press index 2013” påpeker Reportere uten grenser at i tillegg til den vanskelige sosiale og økonomiske situasjonen, må greske journalister også forholde seg til voldelige aktivister fra partiet Gyllent Daggry. I kjølvannet av den greske økonomiske krisen har det politiske klimaet i Hellas endret seg drastisk, og en av de mest oppsiktsvekkende endringene er den stadig voksende oppslutningen til det høyreekstreme partiet. Partiet fikk 6,97 prosent av stemmene i fjorårets valg, sammenliknet med 0,29 prosent av stemmene i 2009.

Fryktet for livet

Øystein Bogen i TV2 har opplevd truslene fra Gyllent Daggry. I 2011 var han i Hellas sammen med den greske journalisten Emmy Dimitrakopoulou, for å lage en reportasje om ulovlige innvandrere i Hellas. Dimitrakopoulou fryktet til tider for sitt eget liv under produksjonen.

– Jeg var veldig redd for å bli gjenkjent som gresk journalist da vi jobbet med reportasjen. Jeg måtte gå i følge med finske journalister for å ikke bli gjenkjent av Gyllent Daggry, sier hun.

Øystein Bogen opplevde at det høyreekstreme partiet ikke ønsket noen reportasje som sympatiserte med innvandrerne.

– Voldstrusler brukes for å kneble den kritiske journalistikken mot partiet og journalistikken som blir laget for mennesker som undertrykkes av dem. Reportasjen vi lagde om de ulovlige innvandrerne er et eksempel på dette, forklarer Bogen. .

Pressefriheten er ikke truet

Til tross for bekymringsmeldinger fra flere internasjonale organer deler ikke Asimina Michailidou presseorganisasjonenes syn på situasjonen. Michailidou er professor ved Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo. Hun tror ikke pressefriheten i hjemlandet er truet.

– Jeg tror ikke Gyllent Daggry vil utgjøre en stor forskjell. Hellas har større utfordringer for pressefriheten enn Gyllent Daggry, forteller hun.

Et tydelig budskap

I et land med høy arbeidsledighet, en massiv økning i kriminalitet og liten tillit til myndighetene, fører Gyllent Daggry en tydelig politikk. Ved hjelp av en ekstrem retorikk får de frem budskapet sitt: Stopp innvandringen, kast ut fremmede i landet og bruk pengene på grekere.

Medlemskap er kun åpent for de med arisk utseende og folk med gresk slekt. I tillegg til den sterke retorikken bruker Gyllent Daggry tiltak som matutdeling til alle som kan bevise at de er av gresk opphav for å sanke stemmer. Partiet har vokst med slike tiltak. De sitter nå med hele 21 plasser av totalt 300 i det greske parlamentet.

Forholdet er problematisk

Selv om Michailidou ikke er bekymret for pressefriheten i Hellas, mener hun at forholdet mellom mediene og Gyllent Daggry er problematisk.

– Problemet med Gyllent Daggry er at de blir flinkere og flinkere til å markedsføre seg selv. Retorikken de bruker er sterk, og de snakker aldri om sine ny-nazistiske tendenser. De snakker i stedet om hvor lite korrupte de er, og hvor korrupte opposisjonen er, fortsetter hun.

– Gyllent Daggry er veldig påpasselige med å distansere seg fra volden, ved å si “det var ikke medlemmer av vårt parti” og liknende. Men de har bare blitt mer forsiktige, tilnærmingen deres har ikke endret seg, forteller Michailidou.

Angrep på direkten

Selv om partiet distanserer seg fra volden, gikk en av partiets talsmenn til angrep på en motdebattant på direktesendt fjernsyn. Under en innspilling av en morgendebatt, kun dager etter angrepet på fotografen Gil

Shefler, angrep talsmannen for Gyllent Daggry, Ilias Kasidiaris, både motdebattanter, teknikere og journalister. Reportere uten grensers nettsted, Rsf.org, skriver at Kasidiaris først kastet vann på en kvinnelig debattant, før han slo til en mannlig motstander, programlederen, en kameramann og to journalister som forsøkte å hindre han i å forlate lokalene. Kasidiaris skal også ha truet journalister som tok bilder av hendelsen.

– Dere får se hva som skjer om dere publiserer de, skal Kasidiaris angivelig ha sagt.

– Tror journalister blir mer målrettet

Til tross for hendelsene, tror ikke Michailidou at partiet klarer å hindre at informasjon når publikum.

– Forholdet mellom partiet og journalister blir mer polarisert. Journalister vil bare bli mer bestemte og mer målrettet. De vil si det de har å si, uavhengig av Gyllent Daggry.