Journalister brakt til taushet

Fire nettborgere ble i mars 2012 fengslet og dømt til døden. Siden har ingen hørt fra dem.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:42

Samtidig som Iran jobbet frem sitt nasjonale intranett, ble fire nettborgere arrestert og dømt til døden i mars 2012.

Første gang

Nettborgere er mennesker som aktivt deltar i debatter på internettfora, samt jobber for en bredere tilgang til offentlig informasjon.

Dette var første gang det ble avsagt dødsstraff for nettborgere for deres aktivitet på nettet.

Per i dag er 26 nettborgere blitt arrestert siden regimet startet arbeidet med å opprette intranettet, men bare fire av dem er altså dømt til døden. Anklagene og begrunnelsen for straffen skal være propaganda på internett, rettet mot myndighetene og Islam.

Dødsdom etter press

En av dem er web-designeren, Saeed Malekpour, som ble dømt til døden i juni 2010. Familen forteller at dødsdommen kom etter sterkt press fra landets millitære styrker, Dommen ble senere opphevet, før den igjen i januar 2012 ble rettskraftig. I mellomtiden satt Malekpour i fengsel. Han ble i desember samme år benådet fordi han hadde angret uttalelsene sine.

Malekpour er en av dem som er anklaget for propaganda mot regimet og islam. De samme anklagene ble rettet mot web-designeren Simien Nematollahi, da hun ble arrestert i sitt hjem i Tehran, januar 2011. Nematollahi hadde bidratt til en pro-sufistisk nettside, og flere av de ansatte ble også fengslet i september samme år. De ble imidlertid løslatt mot kausjon i oktober, og venter nå på at rettssaken skal komme opp. Nematollahi sitter, så vidt Journalen kan bekrefte, fortsatt i fengsel og avventer dødsstraff.