Journalister nektes adgang etter avsløringer

Ugandas parlament valgte å stoppe to journalister i å skrive om dem.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:45

Journalistene John Tash Lumu og Sulaiman Kakaire fikk i januar i år ikke lenger tilgang til Ugandas parlament, etter å ha blitt anklaget for å skrive feilaktige nyhetsartikler om myndighetene.

I et brev til journalistenes redaktør i The Observer, Richard Kavuma, skriver parlamentets formann Rebecca Kadaga at journalistenes artikler er fulle av feil og skadelige for presidenten.

En lovendring gjennomført i 2011 gir presidentskapet rett til å nekte adgang til journalister som oppfører seg på en måte som går mot parlamentets reglement. Da brevet ble lekket fikk Kadaga krass kritikk fra aktivister.

I en uttalelse til landets menneskerettighetsforbund sier journalist Lumu at han står for det han har skrevet.

– Formannen nekter for at enkelte deler av artikklen stemmer, selv om det er fakta. Saken er skrevet etter å ha snakket med en rekke kilder som jeg stoler på, selv om jeg ikke kan avsløre dem, sier han til forbundet.

En rapport skrevet av universitetslektor Gerald Walulya ved Universitetet i Kampala, forteller at problematikken er kjent for Ugandas journalister.

– Særlig i politiske anspente perioder med valg og lignende rapporteres det om at eiere, myndigheter og annonsører blander seg inn i det redaksjonelle innholdet, skriver Walulya i rapporten.