Krever flere kvinner i journalistikken

Det er kun seks prosent kvinnelige journalister i Bangladesh. Diskriminering og dårlige arbeidsforhold holder kvinnene borte fra yrket.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:44

Tilsammen finnes det omtrent 11.000 journalister i Bangladesh, og rundt 700 av disse er kvinner, ifølge Bangladesh Nari Sangbadik Kendra (BNSK), en organisasjon for kvinnelige journalister i Bangladesh.

BNSK har jobbet for å styrke kvinners arbeidsforhold i mediene siden 2001, og deres hovedmål er at 25 prosent av journalistene i Bangladesh skal være kvinner.

Mener kvinner diskrimineres

– Ledelsen i mediene i Bangladesh ser på kvinnelige journalister som kvinner, og ikke som journalister. Vi tenkte at dersom kvinnelige journalister fikk et sted hvor de kunne stå samlet mot diskrimineringen, ville situasjonen vår bli bedre, sier Parveen Sultana Jhuma.

Hun er generalsekretær i BNSK, og mener de kvinnelige journalistene blir diskriminert når det kommer til både ansettelse, forfremmelse og arbeidsoppdrag.

– Kvinnene får først jobbe med mindre viktige nyhetssaker. Dersom de viser at de ikke bare er like gode, men bedre enn de mannlige kollegaene, vil de få mer seriøse oppdrag. Kvinner er de første som får sparken dersom det er nedskjæringer, sier Jhuma.

Liten støtte fra familien

Kvinner i Bangladesh har tradisjonelt hatt sin plass i hjemmet, og det er i løpet de siste årene de har krevd sin plass i arbeidslivet. Jhuma forteller at familien ofte ikke støtter kvinner som vil inn i journalistikken.

– Familien godtar ikke de varierende arbeidstidene, den lave lønnen, faren for å få sparken og utryggheten ved å jobbe i farlige områder, sier Jhuma.

En annen utfordring er at de kvinnelige journalistene kun jobber i hovedstaden Dhaka. Utenfor storbyen er forholdene enda vanskeligere, og her får ikke kvinnelige journalister støtte fra hverken innbyggere eller mannlige kollegaer, forteller Jhuma.

– For å bedre likestillingen i Bangladesh, må vi ha flere kvinnelige journalister som kan gå foran, og fokusere på kvinners rettigheter, sier Jhuma.

Studerer, men får ikke jobb

Ved Universitetet i Dhaka er 23 prosent av journaliststudentene kvinner. Det er et problem at flere av kvinnene ikke får jobb etter endte studier, og at noen kvinner velger å ikke fortsette innen journalistikken.

Journalistprofessor Akhtar Sultana ved Universitetet i Dhaka forteller at kvinner ofte har vanskeligheter med å få jobb, på grunn av sikkerhetsrisikoen.

– Man kan ikke sende kvinner ut for å dekke saker på kvelden eller om natten, og derfor blir menn foretrukket . Det er få kvinner som dekker politiske uroligheter og demonstrasjoner, sier Sultana.

Hun har likevel tro på at flere og flere kvinner vil trå inn i journalistikken i Bangladesh. Mye på grunn av at det de siste årene har vokst frem mange nye elektroniske medier, som har skapt nye arbeidsplasser, også for kvinnene.

Situasjonen er forbedret

Siden organisasjonen startet opp for 12 år siden, har situasjonen for de kvinnenelige journalistene blitt bedre.

– Da vi startet vårt arbeid, var det kun omtrent 100 kvinnelige journalister i Bangladesh. Nå er tallet høyere, men vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Nasimun Ara Huq, lederen i BNDK.

Hun regner med at det vil ta mellom 10 og 20 år å nå målet om 25 prosent kvinnelige journalister.

–  Vi kan ikke endre samfunnet på en dag. Nå for tiden gjør kvinnene en veldig god jobb. De jobber hardt, de får anerkjennelse og samfunnet begynner å ta dem på alvor. Jeg tror de kan endre situasjonen med sitt arbeid og sin selvtillit, sier Ara Huq.

 

faktaBangladesh Nari Sangbadik Kendra (BNSK)

En forening for kvinnelige journalister i Bangladesh.

Ble stiftet i 2001.

Jobber for å få flere kvinner inn i journalistikken og å skape et sted hvor kvinnelige journalister kan diskutere sine problem.

Arrangerer kurs og opplæring innen journalistikk for kvinner.