Maktpersoner kjøper journalisters taushet

Lave lønninger gjør ugandiske journalister sårbare for korrupsjon.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:45

– Hvis det blir kjent at noen skal publisere en kritisk artikkel om staten eller andre mektige organisasjoner, tilbyr maktpersoner ofte journalisten penger for ikke å publisere artikkelen, og det er veldig fristende for en journalist med svært lav lønn, sier Gerald Walulya, lektor ved Makerere University.

Han mener de lave lønningene i landet gjør det svært enkelt for maktpersoner i Uganda å kontrollere hva som skrives om dem. Uganda er et av de mest korrupte landene i Afrika og ligger på 130. plass av 176 land på Transparency International sin liste.

Gerard WalulyaGerard Walulya mener mange journalister lar seg kjøpe til å ikke trykke kontroversielle saker. Foto: PrivatKorrupt offentlig sektor

Korrupsjon i det offentlige er et av de aller største problemene.

Offentlige instanser underslår blant annet ved bruk av såkalte “ghost workers”, altså at arbeidsgiverne skriver opp fiktive ansatte på lønningslista for å ta lønningspengene deres selv.

– Det største problemet er at de offentlige tiltakene som i utgangspunktet skal hjelpe de fattige, blir utnyttet av de rike, og det fører til at skillet mellom fattig og rik blir større og større, forklarer Gerald Walulya, som skrev en masteroppgave om det å dekke korrupsjon i Uganda.

Problemet er veldig omfattende, og ifølge antikorrupsjonsnettsiden U4 sier over 65 prosent av de spurte i en undersøkelse i Uganda at de har enten mottatt eller betalt bestikkelser.

Ineffektive virkemidler

Den ugandiske regjeringen har over lengre tid vært tydelig på at de vil bekjempe korrupsjon. Regjeringen har blant annet opprettet en egen antikorrupsjonsdomstol og underskrev i 2007 en antikorrupsjonsavtale sammen med en rekke andre afrikanske land for å sikre at korrupte perrsoner ikke skal kunne flytte fra land til land med sin virksomhet.

Korrupsjon er fortsatt et økende problem, og mangelen på resultater har ført til spørsmål om hvorvidt regjeringen virkelig er interessert i å bekjempe korrupsjonen i Uganda.