Mediene støtter kampen mot barneekteskap

Aktivisten Arzina Begum (20), som kjemper mot barneekteskap, mener mediene i Bangladesh støtter hennes sak.
Onsdag, 15 mai, 2013 - 12:16

– Mediene i Bangladesh er kritiske til barneekteskap. De er med på å skape bevissthet rundt problemer som følger av jenter giftes bort i ung alder. De oppfordrer barn til å fortsette med utdanningen, sier Arzina Begum (20).

Begum var i Oslo for å delta på menneskerettskonferansen Oslo Freedom Forum. Her snakket hun om sitt arbeid mot barneekteskap i Bangladesh. Hun vokste opp i en lilten landsby i distriktet Nilphamari, og som 15-åring ble Begum selv forsøkt giftet bort av sine foreldre. Men hun nektet, og oppsøkte hjelp hos en lokal barneorganisasjon. Sammen fikk de overtalt foreldrene til å stoppe ekteskapet.

Støttes av lokalmediene

Nå er Begum den eneste jenta i landsbyen som studerer, og hun arbeider mot barneekteskap ved å arrangere demonstrasjoner og sette opp teaterstykker. Da hun satte opp et stykke i sin landsby, dekket den lokale avisen hendelsen.

Se Begum snakke om mediedekningen her:

Følger ikke loven

Barneekteskap er et stort problem i Bangladesh. Ifølge Unicef blir en tredjedel av jentene giftet bort før de har fylt 15 år, selv om man må være 18 år ifølge loven. For gutter er aldersgrensen 21 år.

Myndighetene i Bangladesh jobber mot barneekteskap, men det er vanskelig å endre tradisjoner. Særlig på landsbygda er det vanlig at jenter gifter seg tidlig.

– Jeg har stoppet tre barneekteskap i landsbyen min, men målet mitt er stoppe barneekteskap i hele Bangladesh. De som kan endre noe, er først og fremst foreldrene, og så barna, sier Begum som også mener at mediene spiller en viktig rolle.

Barne-TV

Det er ikke bare nyhetsmediene som jobber for å bevisstgjøre folket om konsekvensene av barneekteskap, men også barne-TV tar opp temaet. På 1990-tallet lagde Unicef tegneserien Meena, som tar opp diskriminering mot jenter i Sør-Asia. Den startet i Bangladesh og blir nå også sendt i land som India, Pakistan og Nepal.

Serien handler om landsbyjenta Meena, og i en episode er hun med på å stoppe et barneekteskap i sin familie.

Se episoden her: