Meksikansk pressefrihet forvitrer

Vilkårene for pressefrihet i Mexico har nådd et historisk bunnpunkt. 54 journalister har blitt drept siden 2006.
Torsdag, 16 mai, 2013 - 10:56

I Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for 2013, sank Mexico ned på en rekordlav 153. plass. Plasseringen gjenspeiler de ekstremt vanskelige kårene landets journalister jobber under. Siden daværende president Felipe Calderón erklærte krig mot narkotika i 2006, har 54 journalister og medieansatte blitt drept, og 12 er fortsatt savnet. Dette er det høyeste tallet i verden.

Straffefrihet

Meksikanske journalister melder at forfølgelsen av pressen kommer fra begge parter i narkokrigen, både regjeringen og kartellene. Den nyinsatte presidenten Enrique Peña Nieto sin administrasjon blir beskyldt for å sensurere kommunikasjon og å legge lokk på narkokrigen i landet.

Til tross for at landet har innført en ny lov som gjør voldshandlinger mot pressen straffbart på et føderalt nivå, er pressorganisasjonen Freedom House skeptisk til hvordan det skal gjennomføres i praksis.

Mange journalister mener at myndighetene ikke har interesse av å verne om den frie pressen. Under én av ti journalistdrap blir aldri oppklart, og de som faktisk blir det, bærer ofte preg av mangelfull etterforskning.

Truet til total taushet

Et gammelt ordtak i Mexico lyder som følger: plata o plomo. Ordtaket brukes av landets mange og mektige narkokarteller. Det gir mediene valget mellom å ta imot en bestikkelse eller å bli drept. Denne skremselstaktikken har ført til at den frie mediedekningen har stilnet totalt i deler av landet, og de få journalistene som trosser dette budet, ender ofte opp torturert, myrdet og partert.

Mediehus i det nordlige Mexico har mener derfor at risikoen for å rapportere om kartellenes virksomhet er for stor. Delstaten Tamaulipas er den staten i landet med mest selvsensur, og i avisartikler fra området nevnes organisert kriminalitet bare i 4 prosent av sakene om politivirksomhet.

Mindre dekning

Til tross for at volden fortsetter i like stor styrke som før, rapporteres det mindre og mindre. Dekningen av narkosaker er halvert sammenlignet med samme tidsrom i fjor, ifølge en rapport fra Observatoriet for offentlig kommunikasjon av voldsprosesser.

Pressefrihetsorganisasjonen Articulo 19 omtaler den minkende informasjonen som alarmerende.

Dårlig rykte

Samtidig som mange risikerer livet på jobb hver dag, er det meksikanske folket svært skeptiske til mediene. Committee to Protect Journalists (CPJ) melder at mange meksikanere tror at alle reportere er korrupte, og at drepte journalister blir utpekt fordi de har jobbet for et rivaliserende kartell.

Ifølge CPJ har disse to stereotypene ført til at det er lettere for myndighetene å unngå å konfrontere angrepene mot journalister.

 

Drepte journalister i 2013: 7

Drepte mediefolk 2006-2013: 54

Savnede journalister: 12

Straffefrihet for journalistdrap: 91%

Pressefrihetsindeks: 153. plass av 179

Kilder: France 24, Reportere uten grenser, Commitee to Protect Journalists