Mener tunisierne tør å bruke ytringsfriheten

Michel Banz i Amnesty International opplever et stort politisk engasjement i Tunisia.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:20

- Til tross for at det er problemer med ytringsfriheten i Tunisia, så er ikke folk redde for å ytre seg. Det sier Michel Banz, leder for International Human Rights Education Centre, som bidrar til Amnesty Internationals arbeid for å opplyse om menneskerettigheter.

Han har akkurat vært i Tunisia, og delte sine erfaringer med Journalen.

- Jeg opplever at det er en slags frustrasjon blant mange i Tunisia. Revulosjonen kom, og de fikk felt regimet, og det førte til et slags tomrom. Nå vil krefter i Ennahda innskrenke kvinners rettigheter, et tilbakeskritt for mange.

Se intervjuet med Michel Banz her:

Banz jobber ikke direkte med problematikk rundt ytrings- og pressefrihet, men arbeider sammen med lokale aktivister for å skape bevissthet og engasjement rundt menneskerettigheter. Han fikk et klart inntrykk av at revolusjonen har vekket folks politiske engasjement.

- Det er ofte demonstrasjoner og protester i Tunis sentrum, sier han.

Banz frykter at Ennahda og andre religiøse krefter kan bruke religion som et redskap for kontroll. Han tror at når folk blir anklaget for å fornærme religionen, er det bare en unnskyldning. Myndighetene kun bruker religion som et maktmiddel, mener han.

Nå ser han og resten av Amnesty International fram til å jobbe videre i Tunisia.

- Det voldsomme politiske engasjementet hos en stor andel av befolkningen har skapt en åpning for noe nytt, mener Banz.