Ofrer alt for å hjelpe journalistene

Journalens kontakt i Tyrkia, «Tina», har engasjert seg i Tyrkias pressefrihet helt siden hun så journalist Tuncay Özkan bli fenglset for terrorisme.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:50

Da den profilerte journalisten Tuncay Özkan ble arrestert for fem år siden, bestemte «Tina» seg for å fremme de arresterte journalistenes sak. Med kyndige engelskferdigheter kan hun fungere som et mellomledd for fengslede journalister i Tyrkia og internasjonale kontakter.

Farlig å stå fram

«Tina» må selv forbli anonym i frykt for at engasjementet hennes kan koste henne jobben, eller sørge for at hun selv ender opp i fengsel. Hun kan fortelle at situasjonen hun er i, fort kan bli farlig.

– Jeg skulle være gjest i en TV-sending og spurte noen av journalistene om jeg kunne snakke om de kommende rettssakene, men fikk beskjed om å holde munn. De sa at dette var en farlig tid for å snakke om pressefrihet. Jeg må holde meg anonym, slik at jeg kan fortsette å hjelpe journalistene, skriver hun i en mail til Journalen.

Adoptert

Norsk Journalistlag (NJ) «adopterte» Tuncay Özkan, og fikk hjelp fra «Tina» til å få kontakt med journalisten. Nå har NJ sendt et protestbrev til tyrkiske myndigheter, i tillegg har de oppfordret norske myndigheter til å legge et politisk press på Tyrkia.

– Tuncay Özkans egentlige forbrytelse er at han som journalist, forfatter og leder av fjernsynskanalen Kanaltürk var frittalende og kritisk til den tyrkiske statsministerens  islamistiske regjering, skriver Svein Svendsen på NJs nettside.

Tuncay Özkan Den tyrkiske journalisten har sittet fem år i fengsel uten dom (foto: privat). Én av mange

Tyrkia er landet med flest fengslede journalister i verden og Tuncay Özkans er bare én av mange «Tina» ønsker å hjelpe. Hun mener hun har god grunn for å hjelpe flere arresterte journalister.

– Jeg kjente flere journalister og deres familier, før de ble arrestert. Jeg snakker med familiene og informerer internasjonale aktører, som NJ, om situasjonene deres.

 

Ble overbevist

«Tina» kan likevel fortelle at hun i utgangspunktet var skeptisk da Özkan ble fengslet.

­– Jeg tenkte jo; hva om det er noe med denne mannen jeg ikke vet om, hva om han faktisk er innblandet i noe ulovlig?

Men etter å ha fulgt rettssaken, er hun overbevist om at Özkan er fengslet fordi han skrev kritisk om de tyrkiske myndighetene.

– Jeg har fulgt Özkans arbeid fra tiden før han ble fengslet, jeg har lest artiklene hans og sett ham snakke offentlig. Han skrev kritisk om regjeringen og gjengkriminalitet. Han tok alltid tak der han mente det var noe feil, skriver «Tina».

For henne er saken klar.

– Han er hverken siktet for vold, bombinger eller mord. De beskylder ham for å ha bekjentskap med generaler som ønsket å kuppe regjeringen. Ikke engang aktoratet har konkrete bevis å legge fram.