Opposisjonens medier forsvinner

Ugunstige pressevilkår, økonomiske nedgangstider og sensur gjør at mange opposisjonelle medier i Egypt går dukken.
Torsdag, 16 mai, 2013 - 11:19

De siste årene har 13 aviser blitt lagt ned, hvilket har resultert i at rundt 350 journalisten har mistet jobben. Siden revolusjonen for to år siden kan tallet ha passert 700.  Det sier sekretær Khaled al-Balshy fra  journalistorganisasjonen Journalists Syndicate i et intervju med Egypt Independent i april.

Balshy mener problemet må sees i sammenheng med forsøk på å begrense ytrings- og pressefriheten i landet.

– Vi har vært vitne til at regimelojale personer utplasseres i statseide publikasjoner og kanaler. Vi har også opplevd at flere satelitt-TV-kanaler blir stengt etter rettslig pålegg, sier Wael Tawfiq i en artikkel som skulle stå på trykk i Egypt Independents siste utgave.

Tawfiq er grunnlegger av en fagforening for 600 journalister. Han regner med at flere mediehus vil stenge som følge av økonomiske nedgangstider og vanskelige pressevilkår. Egypt Independent er den siste avisen som har blitt nedlagt fordi ledelsen sier det ikke er lenger er mulig å få endene til å møtes.

Journalister mer utsatt nå

Å jobbe som journalist i Egypt har blitt risikosport, skriver Egypt Independent i sin aller siste papirutgave før avisens eiere kastet inn håndkledet. De egyptiske journalistene risikerer liv og helse for å dekke nyhetene i et land som kjennetegnes av politisk ustabilitet. Ofte blir disse journalistene sparket fra jobbene sine, og de sliter med å få jobb igjen, skriver Egypt Independent.

– Journalistene som håpet revolusjonen ville styrke pressens selvstendighet og troverdighet opplever nå at yrket deres er mer utsatt enn noensinne. Det skrev journalist og blogger i Kairo, Ursula Lindsey, for få dager siden i et innlegg for den internasjonale versjonen av The New York Times.

Egypt IndependentDenne er en av flere engelskspråklige aviser som har blitt stoppet i trykken. Foto: Egypt IndependentEgypt independent, Egypt, avis, egyptiske medier, økonomisk nedgang, sensurPolitisk motivert

I slutten av forrige måned annonserte Egypt Independent på Twitter at de var blitt nedlagt med umiddelbar virkning, og at deres siste utgave var blitt stoppet i pressen av avisens ledelse.

Ledelsen begrunnet stengingen økonomisk, men på Twitter spekulerte avisredaksjonen i alternative forklaringer.

Avisens kritiske journalistikk var for drøy kost for eierne, tror redaksjonen. De beskylder ledelsen for å prioritere kommersielle interesser fremfor journalistisk integritet. Videre mente de at ledelsen påla journalistene selvsensur. I den siste utgaven hadde redaksjonen valgt å bruke sin kritiske røst en siste gang for å rette søkelyset mot Morsi-regimes økonomiske og sosiale politikk.

Motmakten blir borte

– Jeg blir sint fordi det ikke lenger vil finnes uavhengig journalistikk, av den typen vi produserer, og som skiller seg fra arabiske medier, sa Amira Salah-Ahmed i den siste utgaven.

Hun jobbet i Daily News Egypt i fjor før den ble stengt og så i Egypt Independent. To av de viktigste engelskspråklige avisene er nå borte, og det kan bli vanskeligere for utlendinger å oppdatere seg på hva som skjer i Egypt.

Ahmed understreker at den uavhengige journalistikken er særlig viktig nå som Det muslimske brorskap har begynt å monopolisere mediemarkedet. Hun tror stengingen er økonomisk og politisk motivert,  og mener at ledelsen virket motvillig til å kjempe for avisen.

La skyld på redaksjonen

Egypt Independent var underlagt avisen Al-Masry Al-Youm, og det var dens ledelse og dens nye formann som fattet avgjørelsen om å legge ned Egypt Independent. Den nye formannen, Abdel Moneim Said, var for øvrig en nær støttespiller til tidligere president Mubarak og har vært redaktør i den statlig drevne avisen Al Ahram. I 2011 betegnet Said den egyptiske revolusjonen som kriminell og ubetydelig.

I sin forklaring rettferdiggjorde ledelsen at avisen ble stengt med å vise til at redaksjon hadde urealistiske mål om å endre samfunnet og at veien dit hadde vært “en enorm sløsing av penger, tid og arbeid”.

Medier og tilgang

I Egypt finnes mange ulike nyhetsmedier, men fattigdom og analfabetisme begrenser folks tilgang til disse. I Egypt kan 80 prosent av mennene, men bare 63 prosent av kvinnene, lese.

Egypt har det 15. høyeste avisopplaget i verden, men i realiteten er det få aviser i forhold til befolkningen. Bare to millioner aviser trykkes for 85 millionene egyptere, ifølge Central Intelligence Agency.

Flere avisredaksjoner, blant andre Egypt Independent, varsler at de vurderer å bytte plattform fra papir til nett. Bare en firedel av egypterne har tilgang til internett, og dermed god tilgang til utenlandske nyheter.

I Egypt finnes det åtte statlige TV-nettverk, hvor to er nasjonale og seks er regionale. I tillegg finnes det 20 private satellittkanaler, og man kan velge å abonnere på flere arabiske kanaler. Det finnes åtte statlige radionettverk som sender på 70 frekvenser, og to private radionettverk.