Opposisjonsleder tiltalt for korrupsjon

Juristen og bloggeren Alexei Navalnij er nylig tiltalt for korrupsjon. Det meste tyder på at han blir dømt, til tross for at flere mener anklagen er oppdiktet.
Tirsdag, 14 mai, 2013 - 09:03

Alexei Navalnij er i Russland en kjent opposisjonsleder og en av dem som har kritisert Vladimir Putins regime sterkest. På bloggen sin har han spesialisert seg på å avsløre korrupsjon blant russiske maktpersoner. Nå prøver disse personene å få Navalnij dømt for korrupsjon.

Provosert makthaverne

Da Vladimir Putin i fjor ble president, brukte Navalnij bloggen sin til å avsløre valgfusk, og han gikk sterkt ut mot Putins parti Forente Russland og kalte dem ”partiet for tyver og kjeltringer”.

Vitenskapelig assistent i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Natalia Moen-Larsen, tror grunnen til at Navalnij nå er siktet for korrupsjon, er at begeret må ha rent over for noen med reell makt.

– Jeg tror Navalnij kan ha provosert makthaverne til å ta aksjon mot ham, sier hun.

Navalnij, som hevder han er uskyldig, har selv sagt at han tror han er tiltalt fordi han har avslørt korrupsjon på høyt nivå.

Petr Svirin, andresekretær ved den Russiske ambassaden i Oslo, ønsker ikke å kommentere denne saken.

– Det blir opp til retten å bestemme, inntil dommen er avlagt er han uskyldig, sier Svirin, og presiserer at dette er det samme systemet som vi har i Norge.

Skulle stille til valg

Alexei Navalnij har tidligere kunngjort at han ønsker å stille som motkandidat mot Putin.

– Om han blir dømt, uansett betinget eller ubetinget dom, vil han derimot ikke ha mulighet til å stille til presidentvalg, sier Natalia Moen-Larsen.

Navalnij ble for alvor kjent da han sto frem som en av lederne under de store demonstrasjonene i desember 2011 og våren 2012. For å avsløre korrupsjon har Navalnij kjøpt seg små andeler i store selskaper som er dominert av staten, noe som gir ham rett til innsyn i selskapene.

Urimelig

Anklagen mot Navalnij er at han skal han ha tvunget sjefen for et trelastfirma til å selge ved for 16 millioner rubler, eller tre millioner kroner. Dette skal ha skjedd da han i 2009 var rådgiver for guvernøren i Kirov.

– Det er disse 16 millionene som skal ha forsvunnet, sier Natalia Moen-Larsen. Hun vil ikke ta stilling til skyldspørsmålet, men har undersøkt saken og mener det er urimelig at Navalnij skal ha underslått disse pengene.

Rettssaken foregår i Kirov, og selv om byen ligger nesten 145 mil unna Moskva, var det mer enn 100 personer som tok den 12-timers togturen derfra for å støtte Navalnij.

Populær Putin

Til tross for at opposisjonen mot Russlands styre vokser, har president Putins popularitet holdt seg sterk. Ifølge Natalia Moen-Larsen støtter så mye som 60 prosent av russerne presidenten, og mange er kritiske til Navalnij.

– I Russland er det nok mange som blir påvirket av nyhetene de ser på TV, og fjernsynsmediet er jo statseid, forteller Moen-Larsen.

Hun tror derfor at når befolkningen flere ganger om dagen via fjernsynet blir fortalt at Navalnij har begått underslag, vil det være mange som tror på det.