Trues av regjeringen

– Myndighetene fengsler journalister for å skape frykt i landets redaksjoner, sier Ercan Ipekci, presidenten i journalistunionen i Tyrkia.
Fredag, 10 mai, 2013 - 14:50

Hver dag risikerer tyrkiske journalister å bli arrestert for sine ytringer. Den tyrkiske journalistunionen kjemper en nærmest umulig kamp for å oppnå det de ønsker mest, friheten til å kunne skrive fritt, uten innblanding fra myndighetene.

Journalistene i Tyrkia har til nå ofret mye for sakene de brenner for, og alt fra sultestreik til demonstrasjoner i gatene har blitt gjennomført.

Se intervjuet med Ercan Ipekci i videovinduet under.

– EU må gripe inn

Presidenten i unionen, Ercan Ipekci, har lenge kjempet for rettighetene til journalistene og deres pressefrihet, men prosessen går sakte, og regjeringen har mye makt.

– Vi følger rettssakene til de fengslede journalistene nøye, og vi har gjennomført mange demonstrasjoner. I tillegg har vi utfordret regjeringen til å endre lovverket, men det hjelper ikke, for det regjerende partiet har all makt. Vi håper å få hjelp fra EU-parlamentet, for vi er en kanditat til EU. De må legge press på regjeringspartiet i Tyrkia. Pressefriheten i landet vårt er et problem som må løses av overordnede instanser, som for eksempel EU.

Frykter ikke arrestasjon

Tyrkia er det landet som fengsler flest journalister i verden. I februar i år var 67 journalister fengslet, ifølge Den europeiske unionen for journalister, Ipekci frykter ikke at myndighetene skal arrestere ham eller kollegene hans.

– Jeg er ikke redd. De kan bare komme og ta oss. Vi vet innerst inne at vi kjemper en kamp som handler om universelle rettigheter. En kamp som handler om demokrati og utvikling i samfunnet. Så vi er ikke redde, sier Ercan Ipekci.