Ungt land med mye uro

Bangladesh kunne nylig feire at de har vært uavhengige fra Pakistan i 42 år. Men landets korte historie er preget av indre konflikter mellom islamister og sekulære muslimer.
Tirsdag, 7 mai, 2013 - 14:44

Bangladesh ligger i Sør-Asia, mellom Myanmar og India, og er et av verdens tettest befolkede land. Det bor over tusen innbyggere per kvadratkilometer. Til sammenligning bor det 15 innbyggere per kvadratkilometer i Norge.

Tall fra 2004 viser at 89,5 prosent av befolkningen i landet er muslimer, 9,6 prosent er hinduer og 0,9 prosent tilhører andre religioner.

Rettsystemet i Bangladesh er blandet, og består av både britisk og islamsk lov.

Tidligere Øst-Pakistan

Bangladesh tilhørte Britisk India fram til 1947. Muslimene ønsket sitt eget land, og dette var årsaken til at landet ble delt i to selvstendige stater: India og Pakistan. Områder med muslimsk flertall ble tildelt Pakistan. 

Pakistan besto av to provinser: Vest-Pakistan og Øst-Pakistan (dagens Bangladesh). De to provinsene hadde lite til felles, og Vest-Pakistan dominerte. I 1948 ble urdu vedtatt som offisielt språk i begge provinsene, og dette skapte store opptøyer i Øst-Pakistan. Der snakket de fleste bengali, og de ville ikke godta urdu som offisielt språk.

Etter hvert ble motsetningene mellom Øst-Pakistan og Vest-Pakistan større, og da Øst-Pakistan erklærte sin uavhengighet i mars 1971, brøt det ut borgerkrig. India grep inn på Øst-Pakistan sin side, og Øst-Pakistan ble selvstendig i desember 1971. Landet fikk da navnet Bangladesh, etter Bengal, som var navnet på provinsen da den var en del av Britisk India. 

Ifølge Store norske leksikon flyktet mellom åtte og ti millioner mennesker til India under borgerkrigen. Det er usikkert hvor mange som ble drept under frigjøringen. Bangladesh mener at rundt tre millioner mennesker omkom, men Pakistan mener det ikke var flere enn 26.000 drepte.

Kart over delingen av India i 1947. Foto: Wikimedia Commons 

 

 

 

 

Kart over delingen av India i 1947. Foto: Wikimedia Commons

Politisk spenning mellom to partier

I løpet av landets korte historie, har det vært flere statskupp og politiske attentater. Dagens politiske situasjon, er preget av spenning mellom de to store partiene Bangladesh nasjonalistiske parti (BNP) og Awami-ligaen (AL). Det er ikke store politiske forskjeller mellom de to partiene, men en personlig maktkamp mellom lederne skaper store spenninger. Dette fører til mye uro og vold.

Bangladesh er et parlamentarisk demokrati, hvor parlamentet på 300 personer velger en president. Ved valget i 2008 fikk Awami-ligaen og dets allierte 262 av plassene, som førte til at de fikk regjeringsmakten.

Neste parlamentsvalg er ventet rundt årsskiftet 2013/2014. Ifølge den norske ambassaden i Dhaka, kan det ventes flere demonstrasjoner og generalstreiker i perioden frem mot valget.

Uro rundt krigsforbryterdomstolen

I Bangladesh er det store forskjeller mellom de sekulære muslimene og islamistene. Uenighetene går helt tilbake til frigjøringskrigen i 1972.

De sekulære muslimene har verdier som sosialisme og demokrati, og mange av dem har høy universitetsutdannelse. Det var de som kjempet for uavhengighet fra muslimske Pakistan i 1972.

Motkreftene er islamistene, som ønsker at Bangladesh skal være et strengt muslimsk samfunn. De var i mot løsrivelsen fra Pakistan i 1972. Islamistene er et mindretall i dagens Bangladesh, men de har mange viktige posisjoner i samfunnet som gir dem innflytelse.

I fjor ble det igangsatt et krigsforbryteroppgjør etter frigjøringskrigen fra Pakistan for 42 år siden. Her har flere islamistiske politikere blitt dømt for krigsforbrytelser. Krigsforbryteroppgjøret har skapt uro i landet, og forsterket forskjellen mellom de to gruppene.

De fleste av de som er siktet i krigsforbryterdomstolen er ledere i det islamistiske partiet Jamaat-e-Islami, som er et lite parti i allianse med opposisjonspartiet Bangladesh nasjonalistiske parti.

Abdul Quader Mollah ble dømt til livstid for drap og voldtekt av sivilbefolkningen på 1970-tallet. I tillegg er Abdul Kalam Azad, Delawar Hossain Sayedee og Muhammad Kamaruzzaman dømt til døden for sine forbrytelser mot menneskeheten.

Folket frykter at dersom BNP kommer til makten ved neste valg, vil de livstidsdømte islamistene bli løslatt og tildelt viktige posisjoner i regjeringen. Det er derfor den sekulære delen av befolkningen krever dødsstraff for krigsforbryterne.

Mye korrupsjon

Korrupsjon og fattigdom er to store problem i landet. I en internasjonal spørreundersøkelse om korrupsjon fra 2010, hadde hele 70 prosent av de spurte fra Bangladesh opplevd å måtte bestikke noen det siste året.

Samtidig som korrupsjonen er stor er inntekten i landet lav. Human Development Index viser at 49,6 prosent av befolkningen lever under den internasjonale fattigdomsgrensen. Det vil si at de lever på mindre enn 1,25 dollar per dag.

Stor klesprodusent

Tekstilindustrien står for 80 prosent av brutto nasjonalproduktet i Bangladesh. Tidligere store eksportvarer som lær, kjempereker, keramikk og medisiner har måttet vike.

Bangladesh har også oljeproduksjon, men er et av de oljeproduserende landene som produserer minst.

Telenor tilbyr også sine tjenester i Bangladesh gjennom selskapet Grameenphone, som eies av nobelprisvinneren Mohammed Yunus. Det var Telenor som åpnet børsen i landet, og de har alltid vært det største børsnoterte selskapet i Bangladesh. Telenor har også bidratt til en betydlig bedre mobildekning i landet.

Lavt utdannelsesnivå

43,2 prosent av alle over 15 år i Bangladesh  kan ikke lese og skrive. Det er litt flere kvinner enn menn som er analfabeter. Antall år med gjennomsnittlig utdannelse for innbyggerne øker. De som er voksne i dag har gjennomsnittlig 4,8 år med utdannelse, mens de barna som starter skolen i dag, kan forvente 8,1 år utdannelse.      

 

fakta Hovedstad: Dhaka, med 15 millioner innbyggere

Folketall: 161 millioner (2012)

Areal: 147.570 km2

Grenser til: India og Myanmar

Språk: Bengali er det offisielle språket, men også engelsk benyttes i industri, handel og administrasjon

Nasjonaldag: 26. mars feires uavhengigheten fra Pakistan