– Vanskeligere å være journalist enn før

Hisham Allam er blant dem som mener det er blitt vanskeligere å være journalist etter den egyptiske revolusjonen.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:05

Den egyptiske journalisten og redaktøren Hisham Allam har tidligere vunnet flere priser, blant annet prisen for beste gravejournalistikk under den arabiske våren.

Han har selv blitt drapstruet, og har også opplevd å bli skutt etter. Heldigvis slapp han unna uten skader, da skuddene traff bilen hans.

– Ingenting har endret seg. Situasjonen for journalister er fortsatt ille, men noen ganger er det verre enn det var før revolusjonen, forteller Allam, som for tiden jobber som redaktør for gravende journalistikk i den egyptiske avisen Elwatan.

– Det forrige regimet turte ikke snakke stygt om mediene og journalister. Nå lider vi under at vi må håndtere et regime bestående av diktatorer og islamister.

Ønsker økt fokus på vanskelighetene

Allam var i Norge i anledning Frie medier-konferansen i Tønsberg 15. mars i år. Der fortalte han om pressens situasjon i Egypt. Allam er blant annet opptatt av at flest mulig skal vite hva som skjer i Egypt.

– Jeg ønsker at utenlandske pressefrihetsorganisasjoner skal fokusere på de vanskelige forholdene vi journalister har,  sier han.

Basert på egne opplevelser, mener han at egyptiske journalister hadde hatt godt av å utveksle erfaringer med erfarne, vestlige journalister.

– Personlig har jeg lært masse av å reise rundt i verden og delta på konferanser som denne. Det har blant annet vært veldig interessant å se hvordan store mediehus fungerer, og hvor profesjonelle de er i sitt arbeid.

Vil ikke forlate Egypt

Selv om Allam innrømmer at det til tider kan være skummelt å være journalist i Egypt, har han ikke tenkt å forlate landet.

– Jeg synes det er viktig å bli i Egypt. Jeg har mye erfaring og kan presentere noe nytt. De trenger meg her. Hvis alle forlater landet på grunn av de vanskelige forholdene, vil det ikke bli noen igjen som kan videreformidle det som skjer i landet vårt, sier han.