Falske journalister var narkosmuglere

I Nicaragua har 18 meksikanske narkosmuglere blitt tatt, utkledd som journalister. Det kan gjøre det vanskeligere å være utenlandsk journalist i landet, mener professor.
Fredag, 9 mai, 2014 - 12:20

På grensa mellom Nicaragua og Honduras ble det stoppet seks små varebiler med logoen til den meksikanske tv-kanalen Televisa. I bilene befant det seg 18 falske, meksikanske journalister. De forsøkte å komme seg inn i Nicaragua, men myndighetene satte en rask stopper for det, meldte El Nuevo Diario i 2012.

Bak i bilene lå hele 9,2 millioner dollar i kontanter. Senere etterforskning viste at sedlene var dekket av kokainrester, noe som ble fellende bevis for at dette var penger som kom fra narkotikahandel, og meksikanerne var med i et meksikansk narkokartell.

I desember 2013 ble de 18 dømt til over 30 år i fengsel for organisert kriminalitet, narkotikahandel og hvitvasking av penger. De anket dommen, og fikk straffen sin redusert til 16 og 18 år, ifølge La Prensa. De er nå utlevert til Mexico, hvor de alle sitter fengslet.

President Daniel Ortega sa nylig at de beslaglagte pengene skal brukes på å bygge nye fengsler og høysikkerhetsceller i landet.

Se video av at myndighetene viser fram de falske journalistene til nicaraguansk presse. Reportasjen er laget av Hispan TV og er på spansk.

Falske papirer

Smuglerne var også utstyrt med falske papirer. Alle hadde falske pressekort, og med seg i bilene hadde de også papirer med signaturen til visepresidenten i Televisa, Amado Garcia, som sa at de var ekte journalister.

Da dette ble kjent i nicaraguanske medier, var Televisa raskt ute med å si at dette ikke var deres journalister. De har også krevd en egen etterforskning for å få renvasket visepresidenten til selskapet. Meksikanske myndigheter gjennomførte etterforskningen, som viste at signaturen var falsk, ifølge La Prensa.

– Det finnes ikke tvil om at denne gruppen kom for å utføre kriminalitet, under dekke av å være journalister, sa den nicaraguanske statsadvokaten, Armando Juárez til avisen La Prensa.

Nicaraguanske myndigheter opplyste om at lederen for de falske journalistene, Raquel Alatorre, hadde reist over grensa til landet hele 34 ganger mellom 2008 og 2012. Det tyder på at det er mye narkotrafikk som går på tvers av grensene.

Mexikanske narkokarteller bruker Mellom-Amerika til å frakte narkotika fra der den produseres i Sør-Amerika, og opp til de mer lukrative markedene i USA, skriver BBC.

Mer skepsis fra myndighetene

Roy Krøvel, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener saken kan føre til at det blir vanskeligere for utenlandske journalister å slippe inn i landet.

– Det kan bli vanskeligere å være utenlandsk journalist i Nicaragua, sier Krøvel, som har lang erfaring fra undervisning av journaliststudenter i Nicaragua, og har bodd der i flere år.

Nicaragua ikke alene 

Dette er ikke det eneste problemet mediene i Latin-Amerika har med narkokartellene. Blant annet Mexico har problemer med hvordan narkokartellene påvirker pressefriheten.

I Mexico rapporterer journalister om frykt for å skrive om volden i lokalsamfunnene sine, fordi de er redde for å bli angrepet eller drept av medlemmer i narkokartellene. I Tamaulipas har frykten til journalistene blitt så stor, at de ikke lenger skriver et ord om narkokartellenes blodbad.

Frykten er grusom, og med god grunn, sier en tidligere reporter fra området til The Guardian. Hun har valgt å forbli anonym i The Guardians sak. 

Ricardo Gonzalez representerer en lokal gruppe som jobber med ytringsfrihet i Mexico Han er svært bekymret, både for sikkerheten til journalistene og myndighetenes mangel på handling. Til The Guardian sier han:

– For å virkelig beskytte journalistene, må de ta tak i at angrepene på journalister ikke straffes i det hele tatt.