Fornøyde med grunnlov, men skeptiske til valget

Vi har spurt sju tunisiske medieeksperter om hva de mener om den nye grunnloven og det kommende valget.
Fredag, 9 mai, 2014 - 15:23

I januar vedtok Tunisias nasjonalforsamling den nye grunnloven, tre år etter at opprøret brøt ut. Den 1. mai vedtok nasjonalforsamlingen en ny valglov, og to dager senere gikk lederen for den uavhengige valgkommisjonen ut og annonserte når det nye president- og parlamentsvalget vil finne sted.

– Mest sannsynlig vil valget være tredje eller fjerde søndag i november, sa lederen for valgkommisjonen, Chafik Sarsar, på pressekonferansen.

Dette er viktige skritt for Tunisia på veien mot et fullverdig demokrati. Men hva synes egentlig befolkningen om Grunnloven og det kommende valget?

Zied Dabbar, den tunisiske journalistorganisasjonen SNJT.

Zied DabbarZied Dabbar jobber i SNJT. Foto: Privat– Hva syns du om Grunnloven?

– Grunnloven er et fantastisk skritt i riktig retning. Vi er i en god situasjon sammenlignet med andre land i den arabiske verden som Egypt og Syria. Det er en veldig god start vi kan bygge videre på.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal forvente. Jeg håper det blir valg i år, men ingenting er sikkert.

 

Imen Trabelsi, master i journalistikk og ansatt i Det arabiske kvinnesenteret for trening og forskning, Cawtar:

Imene TrabelsiImene Trabelse er masterstudent i journalistikk og medlem i kvinneorganisasjonen Cawtar.– Hva syns du om Grunnloven?

– Som feminist og menneskerettighetsaktivist mener jeg det er positivt at kvinner og menn har fått likestilte rettigheter.

Da Grunnloven ble vedtatt, mente de fleste internasjonale medier at det var den mest progressive grunnloven i den arabiske verden. Men et lite problem er at den ikke er tydelig nok. Den nevner for eksempel likestilling, men i en veldig generell form.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Jeg tror ingen er i stand til å forutsi resultatene, men islamistene blir mest sannsynlig valgvinnere.

Jeg syns det er rart fordi islamistene har historisk sett hatt en veldig dårlig posisjon i samfunnet. Likevel slutter folk opp om dem. Vi bruker å si at Tunisia har hukommelse som en gullfisk.

Taoufik Yacoub, instituttleder på Institute de Press et des Science de l’Information (IPSI):

Taoufik Yacoub leder av IPSITaoufik Yacoub er instituttleder på IPSI. Foto: Elsebeth Frey Hva syns du om Grunnloven?

– Foreløpig er den bare teoretisk, og vi kan ikke si noe om den fungerer eller ikke før vi har fått testet den i praksis.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Ifølge meningsmålingene kommer det til å være to store partier, det islamistiske partiet, Ennahda, og det sekulære og liberale partiet.

Jeg tror et stort problem under det kommende valget vil være at store deler av befolkningen ikke kommer til å stemme. Valgdeltakelsen vil kanskje være rundt 50 prosent.

Achref Satleri, masterstudent i undersøkende journalistikk og frilansjournalist:

Achref SatleriAchref Satleri er masterstudent i undersøkende journalistikk og frilansjournalistikk. Foto: Elsebeth FreyHva syns du om Grunnloven?

Jeg syns det er veldig positivt med den nye grunnloven.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Jeg tror det blir vanskelig for det er så mange politiske konflikter i Tunisia i dag. Det demokratiske og det islamske partiet er veldig dominerende i dag, og valgkampanjene deres har stor påvirkningskraft. De andre partiene blir svake i forhold.

 

Souad Abd Arrahim, medlem i islamistpartiet Ennahda

Souad Abd ArrahimSouad Abd Arrahim er medlem i Ennahda– Hva syns du om Grunnloven?

–  Jeg syns den er bra, jeg syns den representerer hele befolkningen i Tunisia. Den inneholder både likestilling og frihet, og det er bra.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

–  Jeg forventer at alle deltar på valget, i respekt for Grunnloven. Det er veldig viktig.

 

Abdelkrim Hizaoui, direktør i Det afrikanske etterutdanningssenteret for journalister, Capjc:

Abdelkrim Hizaoui Tunisia Pressefrihet 2013 CAPJC Abdelkrim Hizaoui er direktør i Det afrikanske senteret for opplæring av journalister og kommunikatorer. Foto: Elsebeth FreyHva syns du om Grunnloven?

– Det islamistiske partiet og de sekulære har svært ulike syn, så jeg syns det er en stor prestasjon at de har klart å komme til enighet. Jeg er også veldig fornøyd med at ytringsfrihet, pressefrihet og regulering av audiovisuelle medier har blitt en del av den nye grunnloven.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Jeg forventer at den kommende presidenten er nøytral og upartisk, og at han blir akseptert av motstanderne. Jeg forventer også at de to store partiene vil danne regjering.

Hamida El Bour, sjef for journalistutdanningen IPSI i Tunisia:

 Hamida El BourHamida El Bour er sjef for journalistutdanningen i Tunisia, l’IPSI. Foto: Elsebeth Frey – Hva syns du om Grunnloven?

– Jeg syns det er en stor forbedring at vi har fått ytringsfrihet, pressefrihet, flere rettigheter for kvinner og ikke minst at det er første gangen Grunnloven sier at barn må beskyttes og har rettigheter. Denne grunnloven er et skritt på vei mot å etablere en ny æra i Tunisia.

– Hvilke forventninger har du til det kommende valget?

– Mange er bekymret for valget, spesielt i forhold til vold og terrorisme. Det er også bekymringer angående mediene, og spesielt de private. Men jeg er sikker på at mediene vil pøve å fremstille mangfoldet i det tunisiske samfunnet.