– Hviterussland sperrer alle ute

William Nygaard ble kastet ut av Hviterussland i 2011. Styrelederen i PEN Norge mener landet er et hundre prosent autoritært samfunn.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:55

–  Pressen er under total kontroll i Hviterussland. Det gjør at det er svært utfordrende for oss å fremme vårt arbeid der, sier styreleder i PEN Norge, William Nygaard.

I 2011 ble han anholdt på flyplassen i Minsk. Nygaard skulle på en observasjonsreise med ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, samt en representant fra Aschehoug Forlag og en dansk journalist. Selv om visumene var godkjente, ble delegasjonen ført inn i en bakhall på flyplassen. Der ble de sittende en hel natt under observasjon av politiet.

Feil med visum

De fikk ikke oppgitt en årsak til anholdelsen. Politiet var visstnok ikke pliktige til å begrunne det, utover at det var en feil i utfyllingen av visumsøknaden.

– Men det er ingen tvil om at vi som jobber for ytringsfrihet oppleves som truende for myndighetene, sier Nygaard.

Hviterussiske journalister Journalen har vært i kontakt med kritiserer vesten for å ikke bry seg nok om mediesituasjonen i landet. Nygaard mener dette i stor grad skyldes at Hviterussland er lukket fra omverdenen.

– Men det vi opplevde i 2011 gav viktige signaler ut til Europa. Vi fikk sendt informasjon til Norge om situasjonen mens det stod på. Dette skapte et lite mediesirkus, sier Nygaard.

Dermed ble utkastelsen snudd til noe positivt. Nygaard mener saken fikk belyst hvilken kontroll myndighetene i landet har – også overfor internasjonale organisasjoner og presse.

Følger opp situasjonen

Nygaard forteller at PEN Norge jevnlig følger opp situasjonen i Hviterussland, spesielt etter hendelsen i 2011.

– Vi gjør det vi kan her til lands, gjennom jevnlige møter med journalistlag og organisasjoner. Jeg tror vesten må legge et løpende press på hviterussiske myndigheter, sier han.

Han understreker likevel at arbeid for ytringsfrihet i Hviterussland ikke er enkelt.

– Dette er et land som sperrer alle ute, sier Nygaard.

Ingen vil kommentere

Det har ikke lyktes Journalen å få en kommentar fra hviterussiske ambassader i Europa. Gjentatte forsøk, både hos ambassadekontorene i Berlin, London og Hellsinki har ikke ført frem.

Da Journalen ringte ambassaden for å purre på svar, opplevde vi at røret ble lagt på. De gjentatte anropene etter dette ble ikke besvart av ambassaden.

Journalen kontaktet en rekke mediehus i Hviterussland. Også her forblir spørsmålene om pressefriheten ubesvart.

Hør William Nygaards fortelling om hendelsen i Minsk, lest av Arne Vatnøy: