Journalist stiller som presidentkandidat

Den 26. og 27. mai går det egyptiske folk til valgurnene for å stemme på sin folkevalgte president. Den ene kandidaten, Hamdeen Sabahi, er journalist.
Fredag, 16 mai, 2014 - 14:35

I valget er det to kandidater folket kan stemme på. Hamdeen Sabahi  er en egyptisk politiker og journalist. Han var også kandidat i valget i 2012. Mens både Anwar Sadat og Hosni Mubarak var presidenter, var Sabahi aktivist og ble fengslet for å demonstrere politisk.

Sabahi kritiserer i et intervju regjeringen for å ha valgregler som gjør det vanskelig med den åpenhet det burde være rundt valget. En nye lov sier eksempelvis at det ikke er lov å anke resultatet av valget.

Abdel Fatah al-SisiTidligere general og forsvarsminister Abdel Fatah al-Sisi sto bak kuppet i fjor sommer, og er favoritt til å vinne årets valg. Foto: Chuck Hagel/ FlickrTidligere general

General i hæren i Egypt, Abdel Fattah el-Sisi, valgte i mars å trekke seg ut av militæret fordi han vil stille som presidentkandidat. Den 3. juli i fjor styrtet el-Sisi den lovlig valgte presidenten Mohammed Morsi.

Morsi fra Det muslimske brorskapet satt bare et år før han ble fengslet. Etter kuppet har det militæret, ledet av Abdel Fattah al-Sisi, styrt Egypt.

El-Sisi har sagt i et intervju med Al Jazeera at han gir opp uniformen, for å forsvare landet. Han har også uttalt at dette er et valg han lett kommer til å vinne.

Sahabi er populær

Egyptiske Amal Wahab, utenriksjournalist i Klassekampen, er i Kairo. Hun mener Sahabi er populær blant det egyptiske folk.

– Jeg var ute og intervjuet folk i gatene i går, og det er liten tvil om at denne mannen har en enorm popularitet, sier Wahab.

Stemningen i landet er blandet før valget. Mens islamistene og deres allierte boikotter avstemningen, stemmer store deler av den unge befolkningen Sabahi, mest i protest mot Sisi.

Et alternativ til militæretSahabi er ikke den optimale presidentkandidaten, men et alternativ til hærens styre, sier utenriksjournalist Amal Wahab. Foto: Elsebeth Frey– De som stemmer Sabahi, stemmer ikke nødvendigvis på han fordi han er den optimale presidentkandidaten, men fordi han er et alternativ til hærens styre, sier utenriksjournalisten.

Til tross for populariteten sier Wahab det vil være vanskelig for Sahabi å måle seg med populariteten til Sisi.

– De fleste mener at Sisi sin militære bakgrunn ikke behøver å bety at man får et militærdiktatur igjen, mener Wahab.

Uansett hvem som vinner valget, er antall stemmer Sabahi får avgjørende for Egypts nære fremtid.

– Hvor mange stemmer Sabahi får til slutt, vil bestemme tyngden av opposisjonen etter valget. Det er minst like viktig som selve valgresultatet, sier Wahab.

Rettferdig valg

Den egyptiske ambassadøren i Oslo, Ashraf Elmoafi, synes valgkampen har startet på en rettferdig måte i Egypt. Han mener det er en åpen valgkamp for begge kandidater, og at det råder en respektfull stemning mellom de to kandidatene. Elmoafi mener begge har sett hva landet trenger.

Den egyptiske ambassadørenDen egyptiske ambassadøren Ashraf El-Moufi.Foto: Kristine Fure– Begge har vist vilje til å arbeide for landet, de forstår situasjonen, og hvilken innsats og ressurser vi trenger for å samle landet. Så vi har en normal presidentkampanje, og den beste vil vinne, sier Elmoafi.

Elmoafi mener at Sabahi sine sjanser for å vinne valget, i liket med sjansene til motkandidaten, avhenger av hvordan han presenterer programmet sitt, og hvordan folket blir overbevist av hans ideer og mål. Et spørsmål som er viktig under presidentvalgkampen, er sikkerheten. Ambassadøren mener det er et problem som hele landet er opptatt av, og vil løse.

– Sikkerhet er viktig for alle land. Utvikling, økonomi og turisme vil ikke fungere ordentlig om ikke sikkerheten er i orden. Hele landet er opptatt av dette problemet.

Valget ingen løsning

Midtøstenekspert i Amnesty, Ina Tin, er ikke spesielt overrasket over at Abdel Fattah el-Sisi ligger best an til å gå av med seieren.

– Det er så å si umulig for andre kandidater å få rom til å utfordre el-Sisi, som er mannen bak kuppet mot Morsi sist sommer. Det er nesten umulig å tenke seg noe annet enn at el-Sisi blir valgt. Det er ingen reell konkurranse, sier Tin, og utdyper at valget ikke er et resultat av en demokratisk prosess.

Hvis el-Sisi vinner valget, vil det befeste militærets posisjon i Egypt. Det syns Tin er svært problematisk. Det Egypt trenger nå, er et brudd med fortiden, og ikke en videreføring av det diktatorer i Egypt har hatt som utgangspunkt siden 1950-tallet, sier hun.

– Presidentvalget vil ikke endre situasjonen til noe positivt, sier Ina Tin.

Militæret går ikke bare etter terrorister, men også andre, og Tin tror egypterne nå begynner å innse at et militært styre ikke er ideelt.

– Da Morsi ble valgt som president, var det mye han og Det muslimske brorskapet gjorde feil. De misbrukte makten, og det skapte uroligheter i Egypt. Da militæret grep inn, ble det sett på som at de ryddet opp i et terrorproblem, og militæret ble hyllet, sier Tin.