Loven åpner for sensur

President Daniel Ortega utnytter en hullete offentlighetslov og et ugjennomsiktig lisenssystem til å sensurere den kritiske pressen, mener journalistorganisasjoner.
Fredag, 9 mai, 2014 - 12:22


Daniel Ortega omtales av Nicaraguas største avis, La Prensa, som “El Presidente Inconstitutional”, den grunnlovsstridige presidenten. Han har nylig endret grunnloven slik at han kan være president i et ubegrenset antall perioder, melder BBC.

I 2007 vedtok Nicaragua en offentlighetslov. Den skulle åpne for fri tilgang til offentlig informasjon både for landets innbyggere og pressekorps. Men loven sier også at det er myndighetene selv som bestemmer hvilken informasjon de vil gi ut, og til hvem.

Nicaraguas president, Daniel Ortega.Fører mediekrig: Nicaraguas president Daniel Ortega bruker lovverket til å sensurere pressen. Foto: Presidencia de la republica Ecuador/FlickrDet offentlige selskapet TELCOR har ansvaret for å dele ut kringkastingslisenser og -konsesjoner Nicaragua, gjennom lov 200. Dette gir Nicaraguas myndigheter makt til å inndra eller nekte å gi lisens til radio- og TV-kanaler de mener er ulovlige. Camille Soulier fra Reportere Uten Grenser beskriver loven som “ugjennomsiktig”.

I 2001 ble den Nicaraguanske Presseforeningen opprettet, i kraft av lov 372. Der registreres alle landets journalister og deres profesjonelle motiver.

Bruker operasjonslisens som pressmiddel

Flere titalls uavhengige radiokanaler og tv-kanaler er lagt ned på grunn av dårlig økonomi eller problemer med å få fornyet kringkastingslisensen, melder Freedom House. President Daniel Ortega plasserer kun offentlige annonser i regime-vennlige kanaler, og dette gjør at de selvstendige kanalene sliter økonomisk.

I tillegg har flere eiere av radio- og tv-kanaler rapportert at de trues med å ikke få fornyet lisensen sin dersom de ikke føyer seg til regimet, skriver Freedom House videre.

Camille Soulier fra Reportere Uten Grenser er ekspert på de amerikanske landene, og mener dette fører til sensur.

– Mange uavhengige medier sensurerer seg selv på grunn av et klima som er fiendtlig til ytringsfrihet og politisk mangfold. TV-stasjonene kvier seg på grunn av telekommunikasjonsloven, som gir regjeringen muligheten til å utnytte et ugjennomsiktig lisensieringssystem til å påvirke fordelingen og fornyelsen av lisenser, sier Soulier.

Regjeringskritiske radiokanaler legges ned

Daniel Ortega fører krig mot den kritiske pressen, skriver Committee to Protect Journalists.

I 2009 sendte USAs ambassadør i Nicaragua, Robert J. Callahan, et brev hjem til USA om TELCORs nedleggelse av radiokanalen La Ley. Callahan mistenkte at nedleggelsen var politisk motivert. Dokumentet er gjort tilgjengelig via Wikileaks.

Kanalen ble først lagt ned på grunn av brudd på tollreguleringer i forbindelse med anskaffelsen av radioutstyret. Senere ble begrunnelsen endret til at kanalen sendte på feil frekvens. Til slutt endte begrunnelsen med at radiokanalen ble stengt på grunn av ugyldig betaling av lisenspenger.

Callahan mener TELCOR begrunnet nedleggelsen av kanalen svært dårlig, og mistenker at den kan ha en sammenheng med at kanalens eier, Santiago Aburto, er en kjent sympatisør av opposisjonspartiet Den Nicaraguanske Liberale Allianse. Dette mener han er et eksempel på hvordan Nicaraguas myndigheter bruker telekommunikasjonslovverket til å kneble politiske motstandere.

Straffbart for journalister å ikke ha lisens

Ortega selger fedrelandetAktivister protesterer mot at president Ortega selger fedrelandet til et kinesisk selskap, som skal bygge kanal tvers igjennom landet. 6. mars 2001 vedtok den nicaraguanske kongressen å lage en journalistforening. Hovedmålene med å opprette organisasjonen var å registrere journalister og deres motiver, regulere og modernisere journalistisk praksis, og sikre lovfestede rettigheter for journalister.

For å praktisere journalistikk i Nicaragua må man oppfylle ett av fem ulike kriterier, dokumentere kravet, og sende inn en søknad til journalistforeningen. Da får du et ID-kort som beviser at man er med i foreningen. Å praktisere journalistikk uten denne lisensen er straffbart ved lov.

Ifølge IAPA, Inter-American Press Associaton, bryter denne loven med både artikkel 13 i den inter-amerikanske menneskerettighetskonvensjonen (OAS-IACHR), og artikkel 66 i den nicaraguanske grunnloven.

– Å ta fra noen rettigheten til å benytte seg av medier som en måte å uttrykke seg fritt på, eller til å søke informasjon, bryter med menneskerettighetene, skriver IAPA.

Offentlighetslov - med visse forbehold

Journalistorganisasjonen Inter American Press Association, har skrevet en utfyllende analyse av reglene som påvirker nicaraguansk presse. Der trekker de blant annet frem offentlighetsloven fra 2007.

Ortega og hans regime omtales som hemmelighetsfulle. Senest for litt over en måned siden forsvant han fra offentligheten i 10 dager - uten å overhodet fortelle noen hvorfor, melder The Tico Times. Flere spekulerte i at han var død.

Ofte benyttes paragrafen i loven som sier at myndighetene har retten til å tilbakeholde informasjon dersom rikets sikkerhet står på spill, eller det dreier seg om taushetsbelagte opplysninger, slik den norske offentlighetsloven også fungerer.

– Vi bestemmer hva vi vil si, og når vi vil si det, forteller regjeringens øverste menneskerettighetstalsmann, Omar Cabezas Lacayo, til CPJ.

Snakker bare med offisiell presse

FSLN 30 årRegjeringspartiet FSLN var tidligere en geriljabevegelse, som kjempet mot diktatoren Somoza. I dag er de regjeringsparti. Det Internasjonale Presseinstituttet vektlegger Nicaraguas polariserte medielandskap i en rapport fra 2010. De beskriver Nicaragua som et samfunn delt i to: De som støtter Sandinista-regjeringen, og de som er motstandere av den. Dette har ført til en todelt nicaraguansk presse. Et skille mellom offentlig eid og privat eid presse.

Ortega boikotter uavhengige medier, og har definert dem som fiender av staten, og hemmelig finansiert av CIA, skriver Committee To Protect Journalists.

De eneste som har tilgang på intervjuer, pressekonferanser eller andre arrangementer som involverer presidenten, er de offisielle mediene. Dette er radiokanaler, TV-kanaler og aviser som er eid av Daniel Ortega og hans familie. Wilfredo Miranda Aburto, som arbeider for avisen Confidencial, skrev i 2012 et blogginnlegg der han kaller de offisielle mediene uærlige og mektige.

– Deres hovedfunksjon er å produsere myndighetens propaganda. De stiller aldri de kritiske spørsmålene, skriver han.

Blant annet har den offisielle nyhetsnettsiden El 19 Digital en egen seksjon med taler fra Daniel Ortega og hans kone, Rosario Murillo. De skriver også varmt om Nicaraguas samarbeidsavtale med Russland.

Krisemeldinger hver dag

TELCOR administrerte i 2010 regel nummer 009, som tvinger alle landets kringkastere, også de som kringkaster via radio og satelitt, til å sende president Daniel Ortegas “Cadenas”. Cadenas er offisielle meldinger fra regjeringen om alt fra rikets sikkerhet og forsvar, økonomiske og sosiale situasjoner, til naturkatastrofer.

“De som har kringkastingslisenser må la være å sende programmer med annet innhold enn det som krever oppmerksomhet. Hvis dette ikke blir fulgt, vil det bli sett på som en grov overtredelse av lisenskontrakten”,  står det i loven, skriver International press institute. Med andre ord inndras lisensen dersom kanalene ikke sender disse.

Både IPI og Freedom house påpeker at disse offisielle meldingene blir strategisk benyttet for å rette oppmerksomheten mot presidenten.